un hora amb J.Galtung

images-2El passat 30 de gener de 2009 vaig tindre el gust d’assistir a la conferència del prestigiós professor noruec JOHAN GALTUNG, titulada “Violencia-acoso en la familia,la escuela y el trabajo: Diagnosis-Prognosis-Terapia”.

Intentaré resumir, el que va ser tota una classe magistral d’este profesor noruec de 78 anys afincat en L’Alfàs.

Segons el professor, la societat està recolzada sobre tres pilars fonamentals, que són la familia, l’escola i el treball,

La familia, normalitzada en la seva gran majoria, és a dir formada per 4 membres, pare, mare, i dos fills, ha sigut l’encarregada produir la matèria prima per a l’escola.

L’escola, l’encarregada de disciplinar ciudatans per a formar-los i preparar-los per al treball.

El treball, l’encarregat d’emplear als treballadors per a produir tota mena de productes durant uns 40 anys fins la jubilació.

images-4Durant els últims 50 anys, la forma de l’estructura de estos 3 pilars ha sigutla  jerarquitzada, és a dir, a dalt un mando, el pare en la familia, el mestre en l’escola i el jefe en el treball, i a baix la dona i els fills, els alumnes i els treballadors, respectivament. 

Actualment estem en un procés de transció brutal en els tres pilars anomenats anteriorment, de profund canvi en les formes de família, en les formes relació entre els mestres i els alumnes a l’escola, i també de canvi en els sectors de producció, sent actualement el sector terciari molt més important.  Tots estos canvis han donat lloc a una sèrie de conflictes, per que l’estructura jerarquitzada ja no aporta solucions, donant lloc a diverses formes de violència (en la família, en l’escola, i en el treball).

L’individualisme i la igualtat, conceptes que definirien la situació actual, no encaixen, no encontren el seu lloc en la estructura jerarquitzada, per tant, cal una nova estructura horitzontal i individualista, que poc a poc vaja superant la fase actual de Anomia (cultura sense força normativa) i de Atomia (Teixit social que es disol)per a encontrar un nou punt d’equilibri en l’estructura que està a punt d’apareixer.images-6

 

Segons J.Galtung, estem en mig d’un canvi de producció i per tant en mig d’un cavi de societat. El mitjà de producció actual i, sobre tot futur, serà l’ordinador, sent Xina el centre del  hardware   i la India el centre del software i, en tó jocòs preveu que la moneda del futur s’anomenarà YuPi. la primera sílaba,”Yu”, de la moneda oficial xinessa Yuan i, la segona sílaba, “Pi”, de la moneda oficial india ruPia.

Continúa dient que la situació actual és molt difícil d’entendre, per tant, el més fàcil és culpabilitzar als demés. Per a eixir d’esta etapa de crisi, de transició, hi ha que encontrar un nou punt d’equilibri en l’estructura que està a punt d’apareixer.

Conclou la seua interenció, fent referència a la necessitat de despertar la sed de coneiximent per a resoldre els problemes i solucionar els conflictes i, d’alcançar més quotes de llibertat, autonomia i individualisme.

 

 

 

2 pensaments sobre “un hora amb J.Galtung”

 1. Genial Amparo!!! Encara em queden uns posts per obrir però gràcies a tú per compartir les teus inquietuds, que no és pensar d´altra manera, … per mi, és pensar més enllà de la porta de casa…

  I qué bó és el paper i llapis..m´has fet refrescar les idees… fins a la pròxima…i per a tu …

  “Every act of violence is a monument of human inadequacy” Johan Galtung
  (Cada acto de violencia es un monumento de insuficiencia humana)
  http://www.transcend.org/

 2. Gràcies Rosa per dur un full de paper a la conferència, en cas contrari jo no haguera pogut pendre notes i este post no hi seria ara al meu blog.

  A vore si organitzen per ahí algun curset més que ens insteressa i ens tornem a apuntar, val¿?¿?¿

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s