silenciades

Enmarcades en les V jornades d’Igualtat de gènere celebrades el 27 de febrer de 2009, comente una de les dos conferències que més m’han agradat.

ángeles caso
ángeles caso

El talento silenciado de las mujeres de Ángeles Caso, periodista i escriptora.

Ángeles Caso ens descobreix a una sèrie d’escriptores, pintores i escultores que després segles, han estat descobertes gràcies a treballs d’investigació de gènere.

L’escriptora Angeles Caso, manifestà que la història sempre ha donat una visió parcial del món, ja que només s’ha recollit la mirada masculina dels esdeveniments i ha ocultat la profusa creació realitzada per dones valentes que es van enfrontar a societats profundament patriarcals.  Va destacar que la meitat de la humanitat ha estat oculta per als ulls de la societat moderna, i que l’altra meitat “de forma conscient o inconscient han tendit a silenciar la vida de les dones sense fixar els seus ulls en elles”.

Així mateix, va indicar que quan els homes s’han vist obligats a reconèixer la creació femenina, ho han fet habitualment amb ulls malintencionats o mezquins, propis de la cultura patriarcal en tot el referent al sexe femení. A més, va manifestar que sempre va haver dones valentes i decidides que “van pensar, van imaginar i van inventar, que van empunyar valentament la ploma, el pinzell, la gúbia o el violonchelo per a escriure, pintar, esculpir i fer música, però gairebé totes van ser empeses durant segles al limb de l’oblit”.

En aquesta línia, va citar algunes sentències misógines de grans pensadors i filòsofs que van rebutjar a la dona com subjecte igualable a l’home:

 • Aristoles, que va establir que “la condició femenina ha de considerar-se com si anés una deformidad, si bé es tracta d’una deformidad natural”;
 • San Pablo en una carta a los Corintios .”las mujeres deben estar calladas en las iglesias, no hablar sino callar y ser sometidas a la ley”.
 • Juan Luis Vives (Reformador de la Ensenyament)”El pensament de les dones és veloz, flaco, inseguro andarizo; No convé que elles ensenyen”.
 • Fray Luis de León: “La dona és deleznable, flaco, més que cap animal, no apta per a l’estudi de les ciencies sino per a estar a casa.
 • Quevedo:” Les dones estan fetes per a estar a casa no para pensar”
 • San Agustín, qui va arribar a dir que “la dona, juntament amb el seu marit, és imatge de Déu, però considerada aïlladament no ho és”,

 Alguns exemples d’estes dones silenciades:

ALGUNES ESCRIPTORES

escriptores

 • Hroswita, (SXII)monja alemana, escribió poesía, historiaen la Abadía Benedictina de Sajonia, y los estudios de filosofía, matemáticas y medicina revelan inteligencia y formación,
 • Teresa de Cartagena (S.XV) Primers texts escrits en castellà per undona. “Arboleda de los enfermos).
 • Isabel de Villena,monja del convent de les Clarises, escriu textos on les protagonistes són les dones, algo inusual i molt arriesgat per a l’època.
 • Sor Juana de la Cruz, monja mejicana del SXVII, escriptora, poestisa, enamorada del saber i el coneiximent a la que l’arzobispe de Mèxic li prohibí escriure i lleguir, morint poc després de tristea i pena.
 • Maria de Zayas, SXVII primera novelista espanyola, escriu una recopilació de noveles sobre les relacions desiguals entre homes i les dones, les agresions patides per éstes i les accions de no passivitat e insumissió de elles.

ALGUNES PINTORES

 • pintoresMargarita i Dorotea de Joanes Massif, filles de Juan de Joanes, van tindre les seues carreres, però les obres que no firmaren van desapareixer, i se les van atribuir a son pare, com si elles no hagueren existit. Moltes obres atribuides a Joan de Joanes son producte de les seues filles.
 • sofonisba augissola, pintora italiana ve a Espanya per Felipe II, com a dama d’honor de la seua esposa, Isabel de Valois, permaneixent durant 13 anys. Realitza nombrosos retratos a la familia reial i a grans aristòcrats de l’època. Se’n va d’Espanya i el seu nom va oblidant-se i els seus retratos van poc a poc atribuint-se a a pintors masculins de l’època com per exemple, Alonso Sànchez Collado, Antonio Mora, Tiziano,..

ALGUNES ESCULTORES

 •  Luisa Ignacia “La Roldana”escultora de La Roldana, escultora de Càmara de Carlos II i Felipe V, apenas referida en el llibres d’història. Sempre apareix son pare, encara que l’obra d’ella és més important.

 

Així, Angeles Caso va instar a les dones actuals a reescriure la història tenint en compte la creació de totes aquelles que van romandre en l’oblit, ja que ara es pot afirmar amb seguretat que també elles van participar activament en el món de la cultura, a les quals va definir com “heroïnes breus i magolades”, ja que moltes d’elles van ser ràpidament esborrades de la història i totes van ser considerades com alienes al sistema, quan no “boges, heretges o prostitutes”.

Valga doncs este post  com a recordatori d’estes dones exemplars.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s