contestant a Rosa

 

En relació al post anterrior i, en contestació a les preguntes que em fa Rosa

Per qué no es potèncien aquestes ajudes a Sella?  Per qué no es convoca un concurs de projectes emprenedors de tot tipus a Sella? Per qué no es pot aprofitar més Sella d’aquestes iniciatives? Qué fa falta?.

Rosa, moltes preguntes, intentaré contestar-les donant la meva opinió al respecte. 

 

preguntes de Rosa
preguntes de Rosa

Començaré per l’última pregunta: “Qué fa falta?“. Be, jo crec que primer que res el que fa falta, el que cal, és tindre pensat i definit un projecte global per al poble. Un projecte real, pràctic i viable. Projecte,que hui per hui ha de tenir una única finalitat “la lluita per la supervivència”. Projecte que continga una sèrie  d’accions transversals i coordinades entre sí encaminades a Evitar el Despoblament de Sella. 

 

I, qué es pot fer per a aconsseguir-ho¿?¿?  Doncs, jo crec que el primer que s’hauria de fer és un recopmte (per dir-ho d’alguna forma) d’allò que tenim i no ofuscar-nos  en allò que no tenim per a excusar-nos i no fer res.

I qué tenim¿?¿ Jo crec que moltes, moltes coses:

 1. Per a començar tenim una xarxa associativa cultural i esportiva impressionant per al poble tan xicotet que som. Les enumere? no cal, jo crec que t@ts les coneguem, (si no el post se me farà molt llarg). Moltes d’estes entitats culturals i esportives tenen, a dia d’avui, una important projecció fora del nostre municipi, 
 2. De moment contem en un col.legi, amb xiquets que en gran mesura són els que nutreixen les entitats culturas i esportives anteriors.
 3. Disfrutem d’un paisatge amb un estat envejable, (exceptuant Saleres on el impacte visual paisajístic és brutal i no sé fins quin punt ha valgut la pena desmontar tota una muntanya sensera, bestial).
 4. Tenim un poble dels més bonics del Mediterrani, però també, tot hi ha que dir-ho, ú dels més descuidats i més bruts.

Be, algo tenim per a començar a treballar, ara el que caldria és conèixer (encara que t@ts ho coneguem) en quin estat, en quines condicions s’encontren, i pensar en accions a empendre, (encara que siguem poques -3 ó 4- però començar-les i acabar-les).

la pilota
la pilota

– Amb relació a les entitats i associacions culturals i esportives, en quines condicions les tenim¿?¿ Tenen una seu¿?¿ Per qué no una seu comú i polivalent per a totes elles¿? Un Centre cultural. Un trinquet. Qué cal¿?¿¿ financiació evidentment i terrenys per a construir-lo. Doncs des de 1991 fins a diu d’avui (18 anys, l’edat de la meva filla) estan disponibles, entre altres,les ajudes CEDER-ALICANTE; no s’ha pogut presentar cap projecte, degudament fonamentat, per a obtindre financiació¿?¿ Altres pobles similars a Sella sí que s’han beneficiat d’estes ajudes i tenen l’equipament que toca. Nosaltres no, que passa que som més heaves que ningú¿¿?¿.

 

falla en el cole de Sella
falla en el cole de Sella

 

– En relació a el cole i els xiquets, be el tema, el de sempre. Si no hi ha més que mirar un poc l’evolució del cole des d’uns anys cap avui. El número de xiquets en el cole cau en picat conforme passen els anys. Ú dels motius d’eixa tendència a la baixa: la falta de menjador escolar principalment. Avui en dia la dona a l’igual que l’home treballa fora de casa i no totes les parelles conten en el poble amb l’ajuda d’algun familiar per a atendre els xiquets. Qué passa¿?¿¿ Doncs que els que estan al poble se’n van i els que li’ls agradaria vindre a viure, pues es queden amb les ganes

Si s’han financiat cases rurals a altres llocs, per qué no la financiació del personal per a dur endavant un menjador escolar¿?¿? Si al principi no n’hi han massa xiquets per a acudir al menjador, per qué no complementar el projecte contemplant menjar per a persones majors o altres serveis, (sí, sé que està la prestació del Menjar a Casa, però a Sella només li corresponen 5 usuaris). S’acaba el cole i, en el temps s’acaben les entitats esportives i culturals. 

 

paisatjes de Sella
paisatjes de Sella

– En relació al paisatge, els poquets turistes que tenim i que ens visiten venen precissament per gaudir del nostre entorn, per practciar senderisme, escalada, ciclisme, acampada. Els tenim en compte ¿?¿?¿ si venen per eixe motiu, per qué no cuidar l’entorn com “paño en oro”?¿?¿, per qué no potenciar-lo¿?¿. Per qué no dissenyar alguna acció al voltant d’aquesta realitat¿?¿?¿. Per qué fer no contemplar un model alternatiu al turisme de sol i platja¿??¿ Clar, per a dur a terme aquestes accions cal un canvi de mentalitat.  Per qué volem copiar el model de la costa si som un poble de muntanya¿?¿ Si la gent que vol viure a Sella vol una casa de poble, per qué dissenyem urbanitzacions en vivendes minúscules que per la costa n’hi han a “punta pala”¿?¿?.La crisi no és la principal amenaça sinó l’estretor del nostre pensament.

 

carrer les voltes Sella
carrer les voltes Sella

 

I pel que fa al poble, al nucli urbà, si és uno dels més singulars, i pintorescs, per qué eixe descuit i abandonament??. Brut, deixat, ple de brossa on no toca(encara que ara pareix que vaja netejant-se més).

Els carrers tots badats.Per qué no net, arreglat amb plantes, boniquet, amb jardinets arreglades, que done gust pasetjar per ell. No crec que això coste tant. És l’únic que tenim i no li fem ni cas.

preguntes de Rosa
preguntes de Rosa

 

I ja per finalitzar, les altres preguntes de Rosa jo crec que es contesten  elles a soles

  • Per qué no es potèncien aquestes ajudes a Sella?
  • Per qué no es pot aprofitar més Sella d’aquestes iniciatives 
  • Per qué no es convoca un concurs de projectes emprenedors de tot tipus a Sella?

Doncs, perque si no es disposa d’un projecte global que contempe un objetiu ben clar a dur a terme, difícilment sabré el que vull i per tant em serà molt difícil demanar res i no demanaré.  

Van donant-se “palos de ciego”, conforme es diu en castellà, organitzant algun sopar, algun taller i activitat que altra, però tot molt inconexe, sense respondre a cap objetiu concret; aquestes accions, jo crec, són un fi en sí mateixa,que suposen unes despesses elevades per al benefic que aporten. Ara en època de crisi i amb un pressupost limitadíssim, utilitzar els diners per a eixa mena de tallers em pareix un malbaratament que no dona resposta a res.   

Per tant opine que s’ha de començar a treballar seriosament, i de manera coordinada per tal de evitar a tota costa el despoblament progressiu de Sella; No deixar passar el temps ni cap subvenció, no siga cosa que quan ho fem siga ja massa tard.

I, per cert per a qué ha servit el projecte de l’Agenda 21¿?¿

Bueno Rosa,  i quina  menjada de bola, no¿?¿ Però d’aixo es tracta, de menjar-nos la bola prou 😉     

 

 

 

5 pensaments sobre “contestant a Rosa”

 1. Gràcies Amparo, més clar aigua. I que més dir, que pense com tú…serà per eixes menjades de bola compartides amb tú.

  I afegir,

  El tema de les persones majors que tenen que deixar les seues cases a Sella de tota la vida i baixar-se a viure a altres municipis amb els seus fills ó filles, nebot ó nebodes…¿hi ha servicis suficients per als nostres majors? . Hi ha gent que no té família a prop i …si no hi ha servicis no hi ha gent i com a conseqüència “despoblament” també dels nostres majors.

  I els jovens, que se´n van a viure a altres municipis ( finestrat, campello, la vila, alacant…) ¿els han comptat? i ¿els que estan pensant anar-se?….dona poreta però com el cens puja serà que hi ha més gent…i el cens no és real.
  ¿On estan les cases assequibles a les butxaques dels jovens? ( no els hipotétics “zulos” de Saleres) per a la gent jove, per a incentivar a que la gent és quede ó puguem viure a Sella ó vinga gent nova…. Hi han solucions però a vegades serà com bé dius Amparo la falta de eixe projecte global…jo sempre he pensat amb les cases que hi han per denunciar el seu estat ruinós ¿per que l´ajuntament no actua? Per que no es queda en elles si ningú respond, i les rehabilitat ( amb ajudes per supost, ja sabem que no tenim presupost) i les alquila ó vend..en fi…que sense projecte global com dius només ” se parchea” “se mira hacia otro lado” “se ignora” “se deja pasar el tiempo”… i com no, se normaliza aquesta situació que estem vivint…A vore si Natalia es llig el teu post, es centra i comença a fer faena…el primer, el projecte global llegint-se primer el projecte d´Agenda 21…

  I que si Amparito, els diners dels cursets i tallers no fan res només, donar una imatge d´activitat al poble, maquillatge, cuina…i aumentar les últimes notícies de la web de l´ajuntament de Sella, deixant altres temes…molt més importants …

  A lluitar per la supervivència, ..sense projecte global=sense rumb=sense accions= finalment s´afonarà el poble (si abans no l´afona saleres)

 2. Hola a les dos,

  No sé, a vegades em pregunte a mi mateixa, que quina necessitat tinc de menjar-me el cap d’esta manera… total, els que manen, pot ser que sí que tinguen un objetiu però, probablement tant llunyà a la realitat de Sella, que és com fer un castell en l’aire, que al final s’enderroca.

  Construir el “futur” de Sella sobre una hipotètica urbanització en els temps que corren és veritablement lamentable, inconscient, de poc sentit comú, de no vore més enllà dels nostres (els seus) interessos particulars.

  El futur es crea sobre les persones i, cada vegada son meyns, perque conforme diu Rosa els cens poblacional de Sella no reflexa massa be la realitat existent i així ho vaig poder comprovar l’any passat en la mesa electoral. Em vaig quedar prou sorpresa doncs, hi havia un nombre realment elevat de persones empadronades i que votaven a Sella però, que no hi resideixen habitualment al poble.

  En fi, això és el que hi ha.
  Gràcies pels vostres comentaris.

 3. I jo també pense que necessitat tinc jo de menjar-me “la bola” …però si no ens menjarem la bola estaríem mortes…tenim eixe defecte de fabricació ;-0

  T@ts ens mengem el cap ó ” la bola” per unes coses ó per altres, uns més egocèntrics que altres, uns més interesats que altres, més cómodes que altres…que deixen fer i es deixen fer sense res més; i altres que mirem més enllà ó que tenim eixa empatía ó eixe defecte de pensar en el futur, en els altres i en nosaltres mateix….Espere que mai em desaparega aquest defecte.

  Gràcies a tú per contestar les meues preguntes amb coneiximent de causa i d´eixes mejades de cap.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s