els cabaços

Contestant el comentari de Sotano, sobre els borses de jute, m’han vingut al cap una sèrie de records de quan no existien quasi envasos ni borses de plàstic i m’he decidit a fer un post amb eixos records.

Valga éste post com a contestació al comentari de Sotano.

Me’n recorde que abans, no fa massa temps, o sí, depen per a qui o el punt de referència que s’utilitze, en realitat pot ser que faça uns 30 anys; be, la qüestio és que jo encara me’n recorde i, me’n recorde quan anava a comprar en ma mare que pràcticament no hi havien borses de plàstic en cap tenda de Sella, així com tampoc altres tipus d’envasos.

cabaços
cabaços

Les dones (i dic les dones perque eren elles les que s’ocupaven d’esta tasca) anaven a comprar en cabaços de palma. Compraven i la tendera en qüestió mai posava la compra en borses de plàstic. Hi havien productes que pot ser si anaven envasats, però posteriorment no eren col.locats en borses de plàstic, els col.locaven directament al cabàs.

Molts dels productes es venien a granel, com ara els cigrons, els fesols, l’arròs, el vi, i fins i tot l’insecticida, més conegut com el “flit”, entre altres. Per proximitat anava a la tenda del meu carrer i la tendera que ens serveia estes llegums els solia embolicar en paper, pot ser d’estraça? no sé. Era un paper dur, de textura grosa i ressistent i de color marró grisenc. Tenia una habilitat extrema per a embolicar, agafava un full d’este paper, el posava en diagonal i introduïa els llegums enmig d’ell. Després, agafava el paper per dos dels seus extrems opostos i, amb l’ajuda dels dits polze, índex i cor de cadascuna de les dos mans, feia un espècie de maniobra amb ells amb un resultat espectacular, doncs aconseguia un tancament del producte quasi hermètic. Ara mateixa estic intentant reproduir esta activitat però no hi ha manera de lograr-ho. No obstant això, tins la imatge viva gravada en la memòria.

cabaços
cabaços

Per al vi o vinagre, la gent solia dur una ampolla buida i la tendera te l’omplia del vi que demanaves. En la tenda hi havia un banquet en tres marraixes que contenien tres tipus de vi: El negre, el blanc i el dorat. Dorat, no em venia al cap ara mateixa, però si, era el dorat el que solien comprar en casa. El vinagre el tenia en un altre lloc per a no confundir-se i donar-te vinagre per vi.
El flit, te’l posava en un recipient que duies de ta casa; un recipient de forma cilíndrica aplatada, no més grans que una ma, que  s’enroscava a l’extrem un tub d’un 15 centímetres de llarg, amb una ansa a l’altre extrem, que al estirar-la cap enrere, a manera de xeringa,  succionava el flit, i que després a l’empenyer-lo cap avant facilitava l’eixida del líquit a l’exterior en forma de spray. No hi havia mosca ni mosquit que es resistira a ell.

 

Me’n recorde que el paper de periòdic també era utilitzat a manera d’envase sobre tot per als ous. De tres en tres els posava sobre un full i els embolicava de manera, magistral per a que no es trencaren de camí a casa. 

Per a omplir el cabàs hi tenies que tindre en compte que els productes més pesats ocuparen la part inferior i els més delicats com ara el ous anirien damunt del tot; les ampolles del vi, calia dur-les en la ma per a major seguretat que el líquit no se’n eixquera dins del cabás i arruinara la compra.

Les borses de plàstic eren pràcticament inexistents, en canvi ara, ens inunden. Ara va tot en bolses de plàstic, i fem un ús abusiu d’elles; Les utilitzen per a posar productes ja envasats en plàstic, una dins l’altra. Quan anem a les grans superfícies n’agafem més de les que realment necesitem  per a introuduir pràcticament un producte en un borsa.

Tinc costum de separar la brossa, el vidre per un costat, les deixalles orgàniques per altre i el plàstic i envasos per un altre, un enfarfec però cal fer-ho. És curiós però tots els dies comprove que el contenidor del plàstic i envasos és el més plé de tots. M’agraden el avanços, i precisament per això, hauríem de mirar enrere i tornar a posar en pràctica antics costums com ara la de fer la compra diaria en cabaç i si es va a les grans superfícies utilitzar les meyns borses de plàstic possibles i posar darrere del maletero del cotxe varios cabaços o caixes de cartó per a introduir els productes directament del carro de la compra i, d’eixa forma anar prescindint cada vegada més de les borses de plàstic i dels envasos innecessaris. 

Altra idea descabellada¿?¿?¿ Doncs jo crec que no, diferent sí.

5 pensaments sobre “els cabaços”

 1. No es cap idea descabellada!!
  Tu parles de fa 30 anys, pero jo (que en tinc 27) recorde anar a comprar amb la cistella de ma mare (fara 18). Aixo del Flit a granel i lo de les llegums no,pero: I anar a comprar el pa amb la bosseta del pa? de aixo no fa ni 10 anys.
  Un salut i enhorabona pel blog!

 2. Hola Miquel! 🙂

  Vinc rient-me. Hui per primera vegada en molts anys he anat a comprar en el cabaç i he demanat que no em donaren cap borsa de plàstic. La cara del tender era un poema, jajjaja.
  Pensaria que m’he tornat boja. La veritat no em falta molt.

  Be ha sigut tan curiosa i graciosa l’experiència que vaig a publicar un nou post, el tercer realcionat en les ditxoses borses.
  El títol està clar: Triologia de les borses de plàstic.

  Gràcies Miquel pel teu comentari i enhorabona també pel teu blog.

 3. I les botelles de vidre que tornaves i et donaven quatre xavos per elles?. Una altra cosa també per al record.
  Aixó sí, a Suïssa el vidre retornable encara existeix, possiblement és que són més conscients de que d’eixa manera es genera menys residus.

 4. Impacient estic jo per lleguir algo d’exie viatge a Suïssa.

  A vore per a quan un post, per a fer-nos les dents llargues, Morning

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s