un baló d’oxigen

la notícia

Demà, dia 13 d’agost, el Consell de Ministres en sessió extraordinaria aprovarà una mesura de protecció destinada a aquelles persones aturades que hagen esgotat prestacions i subsidis i, no tinguen rendes.

La mesura consistirà en una ajuda de 420 euros mensuals durant un període de sis mesos amb efectes retroactius des de l’1 d’agost d’enguany i que, es podran fer efectius a partir de l’1 de setembre de 2009.

L’únic requisit per a rebre la renda és que el desocupat es comprometa a participar en programes de formació mitjantçan itineraris d’inserció laboral per a regressar a l’ocupació com més aviat millor.

La financiació de la renda serà estatal, des del Servicio Público de Empleo (antic INEM) i els Pressupostos Generals de l’Estat.

Els programes de formació els gestionaran les comunitats autònomes.

L’objetiu,  reforçar la protecció dels aturats evitant queden desemparats des del punt de vista de la protecció social.

 

un baló d'oxigen
un baló d'oxigen

la realitat

I és que, tres de cada deu desocupats no perceben cap tipus de renda, i cada vegada són més els que ens arriben des del Servef i el Inem a Serveis Socials demanant qualsevol mena d’ajuda, perquè en meyns d’un any han perdut el treball, han esgotat les prestacions i els subsidis d’atur, i fins i han perdut les seues cases per impagament de les hipoteques contretes amb distintes entitats bancàries.

Professionalment he pogut comprovar els seus efectes devastadors. Des de octubre de l’any passat, i sobre tot al llarg d’este any 2009, hem vist passar pels nostres despatxos centenars de persones amb situacions d’extrema necessitat.

Al habitual perfil d’usuari de Serveis Socials s’han anat sumant, famílies de clase mija que, en este breu interval de temps ho han perdut quasi tot. Famílies treballadores del sector de la construcció -obrers, pintors, ferrers, fusters, vidriers, llanterners, transportistes,…- així com cambrers, jardiners, empleades de llar, depenentes, empleats de immobiliàira, entre altres, que han anat caient com fitxes de dòmino. Per a la majoria d’estes famílies ha sigut la primera vegada que han fet ús dels nostres serveis. Acudeixen demanant qualsevol tipus d’ajuda per a fer front a les seues necessitats, en un intent desesperat de no pedre les seues cases, de pagar el lloguer mensual, de fer front a les despeses diaries d’alimentació, de llum, aigua, medicines, i un llarg etcètera.

Les ajudes que principalment tramitem són les prestacions económiques individualitzades, són ajudes d’emergència de caràcter extraordinari, destinades a cobrir eixes necessitats bàsiques familiars. Estes prestacions venen participades per la Generalitat Valenciana, mitjantçant la Conselleria de Bienestar Social, a un 75%, i pels Ajuntaments pel 25% restant.

Cal dir i remarcar que, si be el nombre de sol.licituts s’ha duplicat en el que duem d’any, des de la GV no hi hagut cap increment econòmic per a fer front a estes situacions i han hagut de ser els respectius Ajuntaments, en la mesura de les seues possibliats econòmiques,  els responsables d’incrementar les seves partides pressupuestàries per a fer front a les situacions dels seus empadronats.

Avui, quan els meus companys de treball hem vist publicada esta notícia en els mitjans de comunicació, hem respirat un poc, i hem pensat que ésta serà, sense dubte, un baló d’oxígen per a moltes de les persones que han esgotat les prestacions i subsidis d’atur i no han tingut encara sort de encontrar cap treball. Hem respirat també perquè, veiem com els nostres pressupostos econòmics per fer front a esta situació s’esgoten progressiva i aceleradament, sense la seguretat de poder atendre les contínues demandes fins a final d’any.

Per eixe motiu, i a pesar de que els sindicats i la CEOE no estan satifets totalment amb esta mesura, perquè segons els primers, la mesura s’havia d’haver ampliat a 12 mesos i perquè segons la CEOE rebuja la rebaixa de cotizacions, nosaltres, els treballadors de serveis socials, que diariament estem cara a cara amb la realitat d’estes persones, considerem ésta una bona notícia, per la seva immediata injecció presupuestaria per part de l’Estat Espanyol, així com la seva prompta aplicació i cobrament.

Sense dubte, una bona notícia.

 

 

 

9 pensaments sobre “un baló d’oxigen”

 1. Aixi es Amparo. Aquesta mesura ens dona un respir i una certa esperança.

  Per altra banda, on esta l’oposició que no denuncia diariament i amb força el desmantelament del serveis socials d’atenció primaria a la Comunitat Valenciana????? : la privatització del serveis socials especialitzats (sobre tot centres de menores i residencies de majors); la congelació de les subvencions als programes d’atencio primaria(en 10 anys no hauran pujat ni el 10%); la situacio del programa Renta Garantizada;….

  Salutacions

 2. Hola Pedro,
  Menut matinet, no? És més, menut any!!.

  On està l’opossicició? bona pregunta.

  Els Serveis Socials són el quart pilar,que junt a l’Educació, la Sanitat i l’Ocupació donen suport a les polítiques que sustenten l’Estat de Benestar. Estos pilars haurien de estar forts i donar suport vertical per aconseguir l’estabilitat de les estructures socials.
  l’Estat de Benestar social també s’ha de valorar pel seu paper en el procés econòmic

  Com molt be dius, a nivell autonòmic, i en breu espai de temps, (10 anys pot ser) la desmantelació, d’estos serveis ha sigut progressiva, deteriorant-los i debilitant-los enormement.

  Com desmantelen els Serveis Socials?? Privatizant serveis, amortizant places públiques, temporalitzant contractes, inestabilitzant plantilles, congelant pressupostos socials, retrasant tramitacions, boicotejant normatives estatals en matèria de protecció social, i convertint en asistencialisme i beneficiència els drets socials dels ciudatans.

  En esta Comunitat, els Serveis Socials han sigut els últims en formar part del Sistema de Benestar, són uns serveis per tant molt joves i el que està passat amb ells és que encara no han naixcut i ja estan matatan-los, i aixó és un perill molt gran, que pot arribar a ser una “bomba de rellotgeria” que ens pot explotar a tots.

  Qué fer¿?¿ doncs de moment Pedro, i per la part que ens toca, fer-ho públic.

 3. Una volta llegida la lletra menuda del Real Decret que regulen aquestes ajudes m’ha quedat un poc “xafat” i disgustat.

  REsulta que les persones parades que han esgotat les prestacionas abans del 1 d’agost no tenen dret. A les hores, la mesura que pareixia alentadora i progresista pot generar un gran malestar i sentiment discriminatori per aquelles persones que han agotat els subsidis del inem abans del 1 d’agost. Es dir, la mesura es pot tornar en contra del govern (i amb rao).

  Entec que els presupostos son limitats, pero es ara el moment de fer esforços i si cal retallar d’altres llocs, pues hi haura que ser valents.

 4. Hola Pedro, com el primer dia de vacances¿?¿ aiiii que enveja em dones !!! 🙂

  Efectivament, així és, la mesura en principi és bona però s’ha quedat curta.
  Quedaran molts aturats fora del seu àmbit.

  Valentia és el que cal.

 5. Pedro, també pense que, si be la mesura s’ha quedat curta, tampoc hi ha que culpablitzar totalment al Govern Central. Està clar que molts aturats de llarga duració quedaran sense cobertura però per això esta la renta garantida de ciudatania per a complementar estes lagunes, qué passa?? doncs qde en la majoria de Comunitats autonomes, sino en totes, esta renda està en funcionament i consolidada des de fa varios anys, en esta “nuestra Comunidad” encara no s’han efectuat totalement les transeferències pressupuestàries als ajuntaments, responsables estos últims de la gestió i distribució de les ajudes econòmiques.

  Recordar també que els requisits d’accés a les subvencions de l’Ordre de 8 d’abril 2009, de compentència autonòmica, i dirigides al colectiu aturat, són encara més restrictives que les del govern central i ningú ha dit res al respecte.

  En resumen, el que vull dir és que no hi ha que culpabilitzar al Gorvern Central per esta mesura, hi ha que mirar també les mesures complementaries dels governs autonòmics, como ara el nostre, que són encara més dolentes si cap, i no sents a ningú protestar per res.

  Si no ho deia, reventava 🙂

 6. Des de la llunyania ( i que dure ). Si per una banda estic satisfet de la retenció de salari que tinc mes rere mes ( aprox. un 19.54% ) perque és indicatiu que tinc “ocupació”, per altra ja fa temps que em fa (feia, ara pareix que va minvant la “festa”) bullir la sang quan, estant a la barra d´un bar, la conversa del vontant girava en torn a la “pilleria” que portava el fum de má de obra que hi havia a la construcció: amparats amb la abundància, TOTS estaven cobrant més del 50% del salari en “negre”, per el tipus de contracte teníen una retenció del 2%, i fins ara ( o fins fa poc estaven a l´atur, cobrant, clar ).
  Per altra banda no es que estiga a favor o en contra de les prestacions socials, estic més per la llavor de oferir un lloc de treball ( amb una contraprestació económica semblant a la que tenia ) per a les persones que estiguen aturades. Pense que si gran part de la gent que està aturada hagués estat netejant pinars, atenent persones majors, construïnt escoles, adequant rutes de senderisme, etc ( sempre respectant i fomentant la formació i capacitats de les persones ) el major cost d´aquestes intervencions s´haguera nivellat amb el negatiu impacte econòmic, medi ambiental, del fracàs escolar, que hi ha ara mateig perque ( com dia aquell )…. i qué es l´estat de benestar? ( Açò dona per a molt; pareix ximple, però ens encarreguem de dificultar- ho ) Ayyy! si els politics feren cas de les indicacions dels tècnics!!!!

 7. Hola Blanes,

  Tens molta raó en el que dius, però també hi ha que tindre en compte que, tot este desgavell que ens ha sobrevingut des de fa un any en forma de crisi, no té res a veure en els treballadors, més be en aquells partits polítics que, ara només es dediquen a criticar les mesures de protecció social del Govern Central i que si per ells fora retallarien subsidis i ajudes públiques per als aturats.

  És molt injust, ja que per una part critiquen estes mesures però per altra part no donen cap alternativa ni solució a la necessitats d’estes persones.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s