qui més mira, meyns veu.

esacalada-Sella
esacalada-Sella

Qui més mira, menys veu, diu un vell refrany, referint-se a la fixesa de la mirada en un sol punt, a la mirada que, al fixar-se en un sol punt, acaba per no veure res més que eixe punt.

Este refrà molt be podria aplicar-se al meu poble, poble menut de la muntanya ubicat a la Marina Baixa, que busca desesperadament encontrar un seny i/o projecció a l’exterior que li permeta obtindre una font d’ingressos per a no caure en el despoblament que dia rere dia assota als pobles de l’interior.

I podia aplicar-se este refrà dic, perquè els nostres dirigents polítics tenen la mirada fixada en un turisme  per al poble similar al de la costa i, en base a eixa fixesa de la mirada, pretenen ordenar i planificar el territori de forma similar al de les poblacions costaneres, però hi ha un problema, i és que ací, ni tenim costa, ni mar, ni res que se li parega, per tant estos paràmets, jo crec,  no són vàlids per a nosaltres.

Ara be,  el que sí tenim són muntanyes, un paissatje envejable i un clima meditarrani que, cada vegada més, ens permet difrutar de “dos primaveres anuals” i que són éstes, les responsables cada vegada més, de que any rere any ens visiten uns “turistes” molt especials, al meyns per a mi, respetuosos en el medi ambient i que, venen sense cridar-los, sense cap mena de promoció del poble, amb l’objetiu de practicar els seus esports favorits: l’escalada i el senderisme.

És un turisme molt jove, amb futur, procedent del nord d’Europa, de països com ara Noruega, Finlandia, Polonia, Dinamarca, entre altres i jo crec que no ens adonem de la gran importància que envolta contar amb la presència d’este turisme.

Ara que el poble està gaire mort perquè l’estiu ha passat i amb ell se n’ha anat una part considerable de la població, els carrers s’inunden de gent jove que forma part del turisme nord-europeu, però el tenim davant i no el veem, i per això no sabem treure profit d’ell.

10 pensaments sobre “qui més mira, meyns veu.”

 1. Tota la rao tens!!!
  Aquest cap de setmana he estat tocant per a aquestos turistes. Segurament ho podre seguir fent si tot funciona be.
  Gent respectuosa amb el mig ambient (i amb els demes) que no molesten a ningu i que si saben apreciar lo bonic que es el nostre poble.

 2. Ah si?, has estat tocant per a ells? Qué bo!

  Espere que funcione i pugues (o pugueu) seguir fent-ho, perquè cada vegada venen més i, més a sovint. Comença a ser éste, un turisme molt fidel a Sella.

 3. Bona vesprada.
  La veritat que després de festes comença la temporada de l’escalada per a molta gent. Jo mai he fet cas de l’escalada però des de que estic a la Biblio he vist passar gent de tots els llocs del món: canadencs, australians, de nova zelanda, finlandesos, austriacs, alemans, británics i també gent de la resta del terriori espanyol, sobretot de castella-lleó.
  Des de que estic jo ve un xic que li diuen, si no recorde mal Armando, que fa anys que està per ací i li vaig dir que per al proxim cabilo si podiem fer-li una entrevista: que ens contara la seua experiència per ací, pq l’arc,etc…

  No traem profit a res, fan falta més triptics, una bona senyalització de les coses, millorar les infraestructures, arreglar i senyalitzar els senders que tenim, etc…..
  Adéu

 4. Molt interessants les reflexions que feu…

  Amparo m’has donat una idea. A vore si trobe temps i al blog vos penje les conclusions de la memoria d’investigació del doctorat, la que vaig defendre en setembre, perque anava del turisme als espais rurals de la serra d’Aitana i, sobre tot, el cas de Sella. Així, entre tots segur que enriquim i aportem més.

 5. Hola apo, qué bo voret per ací.

  Jo tampoc he fet escalada mai, (ni crec que la faça, tinc un vèrtic bestial) però be, tota esta gent que ens visita els apasiona i any rere any, ací els tenim, sense cridar-los, sense cap mena de promoció; i… ja que estan ací, per què no aprofitar i organitzar alguna cosa per tal de coneixer-los un poc més. Això de l’entrevista estaria bona idea, com també el tema de la música.

  Per la biblio en passen molts, no ?? APO, i perquè no elabores un xicotet questionari a tindre en la biblio i oferir-lo a les persones que la freqüenten. El qüestionari podria insertar-se en una mena de díptic on en una cara apareixerien dades del poble per a que ens congueren més i per l’altre una mena de preguntes per a coneixer’ls nosaltres. Dades com ara:
  – la seva procedència,
  – edad,
  – nivell d’estudis,
  – freqüencia en la que ens visiten,
  – nº de dies que hi permaneixen,
  – on s’allotgen,
  – per què ens visiten,
  – aspectes a millorar,
  – si estarien interessants en fer algun intercanvi amb gent del poble….
  – I un apartat d’opinió personal.

  En base als resultats, es podria fer algo més, no és així Àngels?, jo crec que amb eixe treball d’investigació podries donar també moltes idees.

  Bueno, igual és molt el meu atreviment en esta iniciativa…

 6. No, de cap manera. Seria una idea genial… si Apo te ganes de fer-ho prepare una xicoteta enquesta amb els items habituals per a este tipus d’enquestes i li ho envie per correu… a més es podria anar algun dia a la font de l’Arc i fer-la allí mateixa… perque segur que hi ha molta gent que no passa per la biblio.
  (jejeje… ja estem donant faena)

 7. Hem de tenir en compte de traduir-la a l’anglès, en eixe cas jo li puc demanar a Steve que ens ajude, o que directament ho faça ell.

  Si Àngels, ja estem “algoint de calavera” 😉

 8. Per mi, perfecte.

  Avui ha vingut una xica molt guapa que li diuen Jane i que ja l’havia vist anys anteriors.

  Anglesa, pero viu a escocia i ve a Sella sempre per aquestes dates perque al seu home li agrada molt l’escalada. En aquesta he parlat pq parlava un poc castellà.
  després ha vingut un xicon a imprimir un justificant de compra del vol cap al seu pais, pero ni papa. Internet? yes, sentat. Print? yes tambien. mucho?five centims.

  poquet a poquet

 9. Em pareix una mol bona iniciativa!!!! I una molt bona experiència Antonio per a tú, un lloc interesant de trobada, la biblio!!!
  Jo fà dos diumenges em va sorprender ver a grupets de gent en llocs diferents del poble, amb el triptic de la ruta de l´aigua … I crec que em van animar per a posar-me de nou les botes …el dissabte passat per la costa de la marina baixa, genial 25km,..
  i la pròxima serà la ruta de l´aigua, també nosaltres hem de gaudir i coneixer el que tenim davant.
  Espere Amparo que aquest post servisca per a donar “un toque” on faça falta per obrir les portes als que tenim al costat i donar a coneixer els tresor que ens envolten.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s