gelor,foscor i blancor

Ahir, serien prop de les quatre de la vesprada quan al donar la volta per les Forques les abundants gotes d’aigua van començar a convertir-se en preciosos cops de neu. És curiós com de repent se me va dibuixar una sonrisa d’entre alegria i sorpresa, doncs no recordava haver vist mai nevar per estos indrets, i efectivament, éste era el preludi d’una nit on la gelor i la foscor anaven a cobrar absolut protagonisme.

El temporal d’ahir ens va dur aigua, neu i fred, però per contra, es va endur la llum i la cobertura telefònica durant tota la vesprada i ben entrada la mitja nit.

Al voltant de les tres o quatre de la vesprada, i degut al fort vent i tempesta que caia, els talls de llum van començar a repetir-se cada vegada més a sovint. De la intermitència inicial és va passar a la continuitat i amb ella, a la foscor més absoluta en el poble.

la foscor del dilluns

No sóc massa d’anar a processons ni mises, però per casa mai em falten ciris de santets que ma mare m’arreplega quan ella hi va, i tot hi ha que dir-ho, gràcies a ella i als seus ciris vam poder iluminar una nit  fosca com no recorde haver vist en molts anys.

A les sis la vesprada es va produir l’ùltim tall de llum i fins les onze o dotze de la nit vam estar en la més absoluta oscuritat, interrumpuda per les faméliques i raquítiques llumetes que emaneven dels ciris.

És curiós com la manca d’algo tan bàsic i necessari com és l’electricitat ens condiciona sobremanera, fins al punt de no saber que fer ni com mourer’ns per casa;

En un principi creiem que seria cosa de minuts i que la llum tornaria, però van ser sis hores d’espera que a mi en van parèixer una eternitat, però també un experiència bastant interessant, encara que no m’agradaria que es tornara a repetir.

L’escuàlida llum dels ciris incitava un poc a la meditació e introspecció. Va haver un moment que sense saber que fer em vaig quedar observant fixament la flameta del ciri; mai ho havia fet. La flameta amb la seva forma cònica i amb el seu color cromàtic- blau a l’interior, junt al fil del ciri, i roig-grogenc al seu exterior- desprenia un delicat filet de fum que dibuixava diverses formes sobre la pared de l’estància.

El temps pareixia transcòrrer de diferent manera, de fet pareixia no transcòrrer. Tot anava adoptant una perspectiva peculiar i una altra dimensió.

Un fum d’aparells electrònics inservibles, un fred intens que invadia i paralitzava de tots i cada ú dels ossos del cos i una fosca que impedia fer res, van fer que encara no foren les nou de la nit estaguerem tots gitats al llit, tapats fins les orelles amb l’ùnica companyia dels xiulits del fort vent i la intensa pluja que  golpejava amb força els vidres dels ventanals.

Si la vesprada del diumenge es va caracteritzar per la seva tristor i gelor, la del dilluns, ho ser va ser per la seva gelor i foscor.

Però com sempre, darrere de la tempesta ve la calma, i avui hem amanegut amb una blancor inusual en les muntanyes del voltant del poble, que m’han fet oblidar de sobte tota l’angoixa vixcuda la nit d’ahir.

la blancor del dimarts

3 pensaments sobre “gelor,foscor i blancor”

 1. m’agrada molt la llum de Sella despres de les tempestes. tot brilla més. Tots els colors son mes instensos. Tot cobra vida…

 2. Menuda nit de “perros”. a mi m’entrava aigua per la teula i per la paret… pa que!
  Pero la veritat que el paisatge del dia seguent… va ser brutal.
  En el tema de la llum.. jo no se vosaltres pero jo vaig entendre perfectament perque la gent avanç criava tant. jajaj

 3. JAJAJJAJ

  calla, calla, que el cuadro era menut.
  A les huit i mitja un bocadillo gelat per a sopar perquè la cuina és elèctrica i no funcionava i, al voltant de les nou, gelats com a polls, tots al llit, perquè la calefacció tampoc s’activava.

  I si Àngles, al dia següent Sella estava desllumbrant.
  🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s