2010, any “hot”

Amb el so de la música country a càrrec del grup hot burrito, i com si de la Ruta 66 es tractara, m’endise per una carretera buida i monòtona que em condueix cap al primer dia laboral del 2010.
Any “hot”, calentet, calentet, per la de faena que se’ns espera com a conseqüència dels atronadors efectes de la crisi que hi patim.

logo

Mitjançant l’aplicació de nombroses actuacions financiades per les més de 450.000€ provenients de la subvenció del Plan E, que enguany ens han destiants també a programes socials,  sumades als més de 450.000 € pressupuestats conjuntament per la Generalitat i l’entitat local per a la qual treballe, el que es preten és  aconsseguir  frenar, al llarg del 2010, l’ imparable increment de l’atur i paliar els cruels efectes patits per  la població afectada, abocada cada vegada més a la perillosa situació de probresa i exclusió social.

Concient d’esta contingència, Europa vol també unir les seves forces per a lluitar contra esta situació  i per tal motiu ha tingut a bé decidir declarar l’any 2010, com l’any Internacional contra la pobresa i exclusió social.

EurobarometerI es que, gairebé 80 milions d’europeus viuen en risc de pobresa, i d’aixó s’ha fet ressó en l’ùltima enquesta del 2009 de l’eurobaròmetre i que a continaució passe a exposar.

Estes són les interessants dades extretes de les seves conclusions, per a que tothom siguem concients de la situació que ens envolta.

Ciutadans de la UE són molt conscients de la magnitud de la pobresa i l’exclusió social en la societat d’avui:

 • Els 3/4 senten que la pobresa en el seu país està molt estesa.
 • El significat més freqüent de pobre és aquell que entén que els recursos són tan limitats que la gent no pot participar plenament en la societat, no ser capaç de pagar els béns bàsics que un necessita per a viure, o haver de dependre de la caritat o les subvencions públiques.
 • més del 80% dels europeus pensen que la pobresa ha augmentat en el seu país en els últims 3 anys. Entenen que es deu al context de l’actual crisi econòmica, impacte total del que no encara no se sentia.
 • El sous no són prou alts per a plantar cara al cost de la vida, L’elevat atur i els baixos salaris són els principals indicadors socials de la pobresa.
 • altres factors que conduïxen sens dubte a la pobresa són la falta d’educació, formació o habilitats i l’addicció,
 • l’enquesta confirma també la vulnerabilitat percebuda pels aturats: més de la meitat dels europeus creu que els aturats estan en major risc de pobresa. els aturats també senten el risc de pobresa molt més fort que altres europeus.
 • el 75% dels europeus tenen dificultats per a obtenir una hipoteca,
 • prop de 1/ 3 té problemes d’obtenir préstecs
 • i més de 1/ 2 tenen dificultats per a obtenre una targeta de crèdit.
 • la gent sent que la pobresa és un problema que necessita una acció urgent: 9 de cada 10 opinen que aquesta acció ha de provenir del seu govern.
 • finalment gairebé 3/4 parts dels ciutadans europeus creuen que la UE té un paper important que ocupar en la lluita contra la pobresa. La Unió Europea és una de les zones més riques en el món, però el 17% dels ciutadans de la UE tenen recursos tan limitats que no poden pagar el bàsic.

logoPer a commemorar l’any 2010, com l’any Internacional contra la pobresa i exclusió social, esdeveniments nacionals i locals es portaran a terme en tots els Estats membres de la UE, més Noruega i Islàndia.

 1. Les activitats inclouran campanyes de sensibilització, tallers i seminaris d’informació en les escoles.
 2. Pel·lícules, revistes i altres materials informatius seran produïts per a ajudar a la gent a comprendre com la pobresa i l’exclusió social afecten a les seves comunitats, i per als directament afectats, sensibilitzar sobre els seus drets.
 3. Juntament amb personatges públics, persones que han experimentat la pobresa actuaran com ambaixadors de la campanya, el que contribuirà a augmentar la visibilitat i credibilitat de les activitats de l’Any i convidar a uns altres a participar.

I mentres la pobresa i exclusió social s’extenen entre les persones com una taca d’oli a llarg i ample de tota Europa, altres segments de la societat han eixit extraordianàriament beneficiats, com així ho mostra l’article del diari “Público”.on els rics guanyen un 27% més en l’any de més recesió.

I és que els diners estan ahí, no s’han esfumat a cap lloc, el que passa és que canvien de mans, a mans cada vegada més particulars, provocant cada vegada més un desequilibri social amb el qual perilla la cohesió social, imprescindible ésta per a construir una Europa forta amb futur i projecció mundial.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s