un enemigo del pueblo

Avui en dia que, la corrupció del poder i la manipulació dels mitjans informatius al servei d’este mateix poder, són el Pare Nostre de cada dia, em ve al cap i, recorde clarament, una obra de teatre que vaig vore fa molts anys i que em va agradar moltíssim  i, tot i que és va escriure fa més d’un segle (1882) és una obra que bé podria haver-se escrit en l’actualitat, per la vigència de la seva trama, on els negocis apareixen per sobre de moltes coses, inclusivament de les persones.

L’obra en qüestió és “Un enemigo del pueblo” i el seu autor és  Henrik Ibsen, important dramaturg i poeta noruec que va néixer en 1828 en Skien (sud de Noruega) i va morir en 1906 en Cristiania (actual Oslo).

“Un enemic del poble” ens conta el descobriment, per part d’un científic, de la contaminació de les aigües d’un balneari que vertebra tota la prosperitat i riquesa d’una ciutat i avisa a la comunitat sobre els greus perills sobre la salut de les persones, però s’encontra amb el rebuig frontal d’influents poders, entre ells el seu propi germà, alcalde de la ciutat en qüestió, propietaris, mitjans de comunicació, doncs tots semblen més preocupats pels inconvenients econòmics de la desinfecció de l’aigua i per la possible pèrdua de clients del balneari, que per la salut de la gent, no obstant això, el científic reivindica el seu dret com ciutadà lliure de fer públics els seus descobriments caiga qui caiga.

És una reflexió essencial sobre la hipocresia social, així com sobre la difícil i contradictòria relació dels aspectes privats i els aspectes públics.

Una obra sobre el cost de dir la veritat quan esta és impopular i ser assenyalat com traïdor per la societat a la qual es desitja ser útil.

És per això que, “un enemic del poble” representa una miniatura del món polític actual, on es troben polítics experts en dobles llenguatges, mitjans de comunicació que pacten amb el poder, interessos particulars emmascarats baix la noció del bé comú i, una opinió pública a la qual es sacraliza al mateix temps que se la manipula descaradament.

I és que, esta obra no fa sino que fer-me pensar en les últimes actuacions que, de sobte estan duent-se a terme en el meu poble, actuacions massives, totes elles enlluernants i encegadores, financiades supon que per alguna entitat superior, (donat l’ínfim pressupost local del que es disposa), i que al meu entendre dic, pareixen una cortina de fum o de sutxa, que baix la suposada noció del bé pel poble, deuen enmascarar futurs i suculents interessos particulars, aliens al be comú i a costa de d’ell.

Per fer estes reflexions no sé si jo també semblaré un altre enemig del poble, però és que, és tot tant extrany i sospitós?

Temps al temps.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s