un dilluns qualsevol

Tot indicava que el d’avui, anava a ser un dilluns qualsevol. Un dilluns com qualsevol dilluns de qualselvol mes.

7h.20m. puje al cotxe, pose la clau al contacte, arranque, encenc les llums, doncs tot i que amanèix més matí, encara hi ha fosca; pose la calefacció per a calfar el cotxe que està gelat, i hui, com estic un poc de dilluns, com es sol dir, no tinc ni ganes ni de sintonitzar la ràdio.

Mig resignada i com cada dilluns, atravese el Carrer de fora, pegue la volta a la Creu, em dirigeix carretera avall, atravese el poble i quan passe la rotonda de l’entrada del poble, m’encontre a un xicon vestit de muntanysita que, motxilla en mà, fa dit a vore si el para algú. Davant del meu van dos cotxes que, tot i que el veuen fer dit, passen de llarg. Jo, sincerament anava a fer el matiex, però de sobte pense que per què no parar i pujar-lo, probablement haja perdut l’autobús de línea i necessite baixar.

Així és que frene, pare i el puje.

Good morning, em diu, (pense, mare! be comencem parlant l’anglés, a vore com m’aclareix) Good morning li conteste. Em diu que va a aeroport Alicante, jo li dic que only to autopista, i ell em diu OK!.

Així és que, més content que unes pasques, carrega el tros de motxilla al seient de darrere, s’ha senta davant i ens anem cap avall.

Segur que el d’avui no serà un dilluns qualsevol.

No sé com, ni de quina manera però, amb el meu escàs àngles i amb el seu nul catellà, logrem entendre’ns. Averigue que ha passat una setmana en Sella, concretament en el refugio, (única paraula que m’ha dit en castellà). Que ha vingut des de Polonia, el seu pais, en un vol barat, 40 € (anada i tornada), i que ha vingut evidentment a escalar. Em diu que no ha tingut massa sort doncs dels set dies, només n’ha pogut aprofitar quatre. The rain ha estat la culpable de que no escalara la resta de dies.

Li pregunte que si “Do you like Sella” i em contesta que very, very much.

Li pregunte també, que com ens ha encontrat, i em diu que en Google, escrivint “escaling” aparèix Sella.

No sé com li dien però era estudiant, no tindría més de 25 anys i que de segur que tornaria en spring que, no rain.

Quan he deixat al xic a l’entrada de l’autopista, el meu cervell s’ha posat en funcionament i de nou he pensat que:

Els tenim ací, venen sense cridar-los, sense promoció de cap de classe, però no ens adonem. Venen per les nostre muntanyes, pel nostre entorn i paissatge, i no els fem cas, els ignorem, ens son indiferents, i alguns, fins i tot, els miren mal per anar amb la motxilla al coll. Som aixina de “garrulos”. Perquè probablement ells sigen l’inici d’un nou turisme a Sella, però no els veem. .

Ens omplim la boca dient que no tot el turisme és de colxoneta, i que Sella creixerà difernet, però el que és de cert és que l’ùnic que sabem fer és copiar als pobles de turisme de colxoneta. Amb la futura ordenació urbanística no farem sino que copiar els models costaners i que de segur ens duran al mateix fracàs que als pobles veïns.

Tenim recursos naturals que ens possiblitarien ser originals en la nova ordenació urbanística, però no som imaginatius, i per això no dissenyarem res distint en Sella que ens diferencie de la resta; per a fer això caldria esforç i l’esforç no entra dins dels paràmetres actuals, només les presses són les úniques protagonistes.

El dilluns que ve entrarem en març i amb ell, segurament, els cada vegada més deserts carrers de Sella s’ompliran de gent jove carregada de motxilles al coll, (com el jove que avui he pujat al cotxe), gent jove dic, amb ganes de pujar les nostres muntanyes i de disfrutar del nostre entorn, però per a nosaltres segurament , el que ve, serà un dilluns qualsevol.

4 pensaments sobre “un dilluns qualsevol”

 1. Amparo, m’encanta llegir-te, deixa que t’ho diga, i tens raó, el focus posat en la minúcia de cada dia els impedix veure el bosc, I deixa que et diga que el teu anterior post està relacionat amb este.

  Tot està relacionat, quan es té una idea global, quan se’n va més enllà de 4 anys de mandat,(ara diràs, esta xica sempre igual), però és que no veiem més enllà quan tenim un projecte?.
  Quan comprem una taula d’Ikea(:))no pensem on estarà en la nostra casa? , si complirà les seues funcions?, si cabran tots a dinar?Si serà del color apropiat?, si resistirà més enllà de dos dies?, si podrem després reciclar-la per a la caseta?.

  Doncs bé ens han regalat la taula i la tenim enmig del carrer, mullant-se amb la pluja, abandonada, plena d’espectatives i infrautilitzada.

  Però, si he aprés alguna cosa és a veure més enllà, i tu també veus més enllà.
  Acabem de veure a “Good morning” amb els teus ulls i ja veiem més enllà.
  Hi ha molta gent a Sella que veu més enllà, hi ha dos projectes sobre la taula, que jo he vist que podrien ajudar la gent miop, però estan damunt d’eixa taula que hem deixat abandonada a la seua sort,i tornant al post anterior, si enemic del poble és pensar més enllà del “tatatachan” d’un mag, benvinguda al club.

 2. Hola Sotano, primer que res gràcies pel teu comentari.

  Els post’s que escric, no són més que el que pense. Veig, pense i escric, i escric perquè m’agrada fer-ho, i tot i que és per a mi un plaer, reconec que tot açò en lleva bastant de temps que hauria de aprofitar per a fer altres coses.
  Pel dius que este post està relacionat amb l’anterior, dir-te que sí, que tot està relacionat, tot té un per què, una idea em duu a una altra, i d’ahí neixen les entrades del blog. Però veig que igual m’he de controlar i no publicar tantes entrades, (no sé si ho aconsseguiré), ja vorem que faig.

  Precissament, avui este blog compleix el seu primer any de vida; ha rebut 13.000 visites, i més de 500 comentaris als 150 post’s publicats. I és curiós peró, des de fa aproximadament uns 15 o 20 dies els comentaris s’han reduït de forma notable. Serà cosa de pensar per qué…

 3. La veritat és que es podria fer un anàlisi en profunditat del que jo anomene “turista-esportista” en Sella i la seva evolució des de l’any 1999. Dic l’any 1999 perquè és la primera vegada que vaig sentir que una determinada persona era un “hippie de l’Arc”. La figura del hippie de l’Arc ha esdevingut tot un fenòmen que és qui ompli els bars molts caps de setmana de primavera i estiu, a més d’augmentar els ingresos dels comerços entre setmana, potser d’una manera que no siga excesiva, però per poca cosa que siga, benefici és, no?.
  Almenys hem guanyat en una cosa: la consideració. Pense sincerament que hem passat del “hippie de l’Arc” a “l’escalador”, que ja és una figura diferent, tot i ser la mateixa persona. Ara bé, en el que no hem avançat gens ni mica és en aprofitar els avantages que ofereix un turisme d’aquesta classe. Els anys passen i continuem sense saber què oferir a aquestos turistes. Les propostes no avancen -o no les deixen avançar- i encara no ens queda clar que AIXINA NO ANEM!.

 4. Molt be, Mequetrefe, has donat en el clau en la frase que dius: “Fer análisi en profunditat del que jo anomene “turista-esportista” en Sella i la seva evolució des de l’any 1999″.

  I és que eixe és el tema, l’analisi, l’estudi de distintes àrees del poble, des d’un moment determinat i la seva evolució fins al moment actual.

  Cal un analisi seriós que ens possibilite realitzar un diagnòstic de les necessitats reals i sentides per les veïns del poble i amb ell, poder planificar en dades reals i concretes i no sobre castells en l’aire, que al final acaben per desplomar-se.

  Caldria urgentment, per example, un analisi sobre l’evolució de la matriculació escolar en Sella, sobre el número d’habitants que hi quedem, sobre les families joves amb xiquets al seu càrrec, sobre families amb majors al seu càrrec, sobre el número de joves, etc…, i vore quines necessitats REALS demanden i sobre eixes, planificar, i executar un projecte real, global, integral que ens permetera continuar vivint en Sella.

  Altres coses no són sino que “palos de ciego” i altres interesos.
  Bueno i calle ja…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s