Si per algo es caracteritza la nostra professió, la de Treball Social, és per la varietat d’activitats que pots arribar a fer al llarg de l’any: Atendre al públic, intervindre en casos, programar, sol.licitar subvencions, justificar-les; valorar sol.licituts econòmiques, coordinar projectes, intervindre en taules redones, donar xarrades, elaborar informes per a diverses entitats com ara Conselleria, Jutjats, Subdelegació del govern i un llarg etcéterea, i fins i tot, organitzar una exposició.
En la segona entrada de l’any d’este blog , ja adelantava que este anava a ser un any “calentet” pel gran volum de treball que s’ens esperava, i així ve sent.
El primer trimestre ha vingut marcar per la gestió dels programes del Plan E, atendre al nombrós públic i, a més, en el meu cas, l’organització d’una expossició. Des de finals de desembre que, ens la van oferir des del Departament tècnic de Benestar Social de la Diputació, fins el passat dilluns 15 de març que va tindre lloc la seva inauguració, la coordinació amb els companys ha estat fonamental per tal de tindre a punt les invitacions per a les distintes entitats i associacions, les notes de premsa, la publicació en el web de l’Ajuntament i la preparació del local.
L’exposició, baix el lema “1 gol per l’Educació”, presenta a través de deu panells, la situació de l’educació en el món i s’emmarca en la Campanya Mundial per l’Educació (CME), la qual duu treballant des de 1999 pel dret a una educació de qualitat per a tots i totes. Tota la seva temàtica gira entorn dels Objectius d’Educació signats a Dakar en l’any 2000 per més de 180 països, entre els quals destaca el compromís de vetllar perquè en l’any 2015 tots els xiquets i xiquetes tinguen accés a un ensenyament gratuït i de qualitat.
Algunes dades de l’educació en el món:
- 75 milions de persones en edat escolar no tenen accés a l’educació, la mitat dels quals viuen a l’Àfrica
- 774 milions de adults són analfabets, dos terceres parts dels quals són dones. Molt important duur l’educació a les zones rurals per a que éstes hi tinguen accés, i siguen el seu motor d’expansió
- Falten 18 milions de docents en tot el món, per la qual cosa els que hi han estan sobresaturats.
- Els recursos financiers dedicats a l’alfabetització d’altuls són insuficients. En molts països en vies de desenvolupament només s’asigna l’1% del pressupost d’educació.
Des de l’any 2000 s’han produït alguns avanços en l’educació, tals com:
- 14 països africans han abolit les taxes de maticulació permitint que més de 10 milions de xiquets i xiquetes puguen anar a l’escola.
- 40 milions s’han escolaritzat en els últims 8 anys.
- Es detecta algun avanç en la igualtat de gènere sobre tot en països de Latinoamèrica i Bangladesh
I és que l’educació és un instrument fonamental per a trencar el cercle de la pobresa, perquè contribueix a millorar les seues condicions de vida, (augmentar els ingresos econòmics, les mesures higièniques, disminuir les tases de morbilitat de VHI,…) i a més els permet participar en la presa de decisions de les seues comunitats i els seus països.
Esta és una campanya de sensibilització social, i si et preguntes, “I jo qué puc fer¿? Doncs per a començar, algo molt senzill, entra, signa i suma’t a la Campanya Mundial per l’Educació. i demostra que estos temes a tu també t’interessen. A qué esperes?.
Algunes fotos de la inauguració de l’expossició al Centre Social de Xàbia.



