reflexions al voltant del rallye

En una revista esportiva online, aparèix avui publicat l’acte de presentació del 20 Rallye La Vila Trofeu Costa Blanca, prova organitzada per l’Associació Interclubs d’Automobilisme de la Província d’Alacant que encetarà el 26 i 27 de març el Campionat d’Espanya de Rallyes 2010.

El recorregut es divideix en quatre seccions, en la primera d’elles s’afronten els trams Orxeta-Relleu i Sella-Relleu. La tercera i quarta secció  contemplen dos passos pels trams Confrides-Gorga i Benilloba-Relleu. La Vila acollirà l’entrega de premis.

La participació activa dels habitants del meu poble en el Rallye, (i per activa em referèix a participació competitiva i afició incondicional), no és gaire representativa,  és tracta més be d’una participació passiva i excepcional per part d’alguns curiosos entre els quals s’encontren joves, i alguns pares amb els seus fills que, animats pel sorroll i l’espectacle que duu implícit, s’arrimen a les curves més tancades a vore com derrapen i bramen els motors dels cotxes.

Passats els cotxes no hi ha més implicació ni trascendència en el Rallye per part de la població no obstant això, esta esporàdica i laxa afició a este esport ha determinat que, l’alcaldessa del meu poble tancara agenda al voltant d’este event i no es perdés el seu acte de presentació junt a diferents representants polítics d’entitats públiques, estes sí involucrades i implicades en el Rallye (Ajuntament de La Vila i Diputació).

El periodista que redacta la nota de premsa diu que este aconteciment convertirà als municipis pels quals transcorre la prova en focus d’atenció dels milers d’aficionats, en focus d’atenció i sobre tot, dic jo, de brutícia, la que any rere any deixen alguns dels seus seguidors al seu pas al voltant del poble. I res més deixa.

Altres esports, com ara la pilota valenciana, el nostre esport autòcton per excel.lència,  sí que conta amb una ferma, arraigada i incondicional afició del poble, que acompanya als distins equips locals allà on van. Equips formats per joves, xiquets i xiquetes del poble que contribueixen de manera notable a projectar i deixar ben alt el nom del poble per tot arreu per les nombroses victòries obtingudes, no obstant aixó mai recorde haver vist a l’alcaldessa del meu poble en cap acte de presentació de la pilota, ni res que se le parega; esta circumstància no ha fet més que fer-me pensar en el següent:

Per qué Sella representada per la seva alcaldessa dona suport a esport com el Rally i no a la pilota¿?¿

Per qué representats polítics d’altres localitats per on també passa el Rallye, com ara Benilloba, Gorga, Orxeta, Relleu o Confrides no aparèixen en l’acte de presentació del Rallye?¿?¿

A qui es vol donar projecció realment, al poble o, a altres assumptes o persones¿?¿

Acàs Sella, està convertint-se en una espècie de Entitat Local Menor de La Vila i/o la Diputació¿?¿

Per cert, tornarà a pujar el trailer de 13 metres  de llargaria a Les Saleres i donaran caramels als del poble¿?¿¿ Va ser tot un detall.

Xe, i qué barats eixim, en una borsa de cartó, quatre tríptics i dos carmels ens tenen venuts. No direu que aixó no és projecció per al poble…

11 pensaments sobre “reflexions al voltant del rallye”

 1. També estic d’acord amb Agostí i Àngels….

  I qui diu pilota diu escalada o senderisme…. des de fa ja molts anys a aquest tipus d’aconteciments (com la volta espanya) se li dona molt de bombo, que me pareix bé. Però tenim coses més properes que són més importants per al poble i que de segur que ens aporten més que estes carreres. A canal 9 ja podem veure com ha desaparegut el programa Trinquet, un programa que no sols parlava de pilota sino que ens permetia conèixer pobles i gent interessant, i a canvi tenim tots els dies a Alonso, Ferrari, etccccccccccccc…

  Però bé la gent es veu que es el que vol…..

  Adéu

 2. Abans que res, a mí m’agrada el ralli, rallye,o “ràlit” i li tinc afició a veure els cotxes rabejar i els motors bramar.Però una cosa no lleva l’altra; estic totalment d’acord en què no aporta res al poble (ix des dels afores de Sella) i no hi ha cap compromís per part de l’organització de vigilar o mantenir en correctes condicions l’entorn després de les passades dels cotxes. Vull dir, que si jo me’n vaig un dissabte qualsevol enmig d’un bancal qualsevol a fer-me unes cervesses o fer quatre fotos, el Seprona em perguntaria: “i vosté, què fa?”, però com “hi ha ràlit”, sembla que hi ha carta blanca. I açò és el que no m’agrada, que hi ha gent que no respecta,com en tots els llocs.l Quant a “milers d’aficionats”… porte prou anys anant i, que puc dir… milers no, centenars si, però més bé pocs i escampats per tota la llargària dels trams.Aquest ralli dóna punts per al campionat nacional i porta prou afició. El trailer no sé si pujarà, però els aparcaments de la carretera nova els han tallat. Plaça tallada i aparcaments tancats= convertir els carrers i els cantons en focus dels ciutadans cabrejats que no ténen on aparcar!!.Sobra “la foto” en aquest cas i falten, en la meva opinió dues coses:
  1)organització seriosa a nivell local (alternatives a no aparcar en l’aparcament el dissabte amb el poble ple de gent?)
  2)un veritable suport a un esdeveniment que sí que transforma en focus d’atenció Sella: la pilota.
  Que hagen llevat el programa “Trinquet” a canal 9 és ben trist. No sé quin és el criteri per llevar un programa original que tractava la pilota des de tots els punts de vista ( l’audiència?ahi estan les pel·lícules de l’oest),però no crec que siga incompatible amb que aparega Alonso i Ferrari. Si preguntarem què vol la gent, la resposta seria: Futbol.

 3. Hola als quatre,

  Kike, no passa res que t’agrade el Rallye, és una afició com una altra.

  Un tema és l’afició a un esport i un altre ben diferent és el tractament que reben els esports per part dels nostres representants polítics al capdavant d’algunes Administracions Públiques.
  I, això és al que realment em refereix en el post, al tractament discriminatori que rep la Pilota per part de la representant política de Sella, (i també per part dels mitjans de comunicació autonòmics). Jo crec que la “nostra” representant política és mou més per l’excibicionisme, l’espectacle i la gala que arrastren determinats events esportius, com ara La Vuelta Ciclista, el Rallye, que per altra cosa.
  La pilota, per ser un esport minoritari, no duu implicit tota esta “pompa i circumstància”, per tant no dona lloc a eixe exhibicionisme, i per eixe motiu no se li dona la importància que realment té a Sella.
  La pilota a Sella és més que un esport, és, potser, l’ùnic pilar vertebrador de la joventut que li queda a Sella, (junt a l’altre pilar que és la Música). Música i pilota són les úniques activitats extraescolars a les que els xiquets i xiquetes de Sella poden assitir entre setmana, per a quadir del seu temps lliure al poble, i ambdós es mereixen un tractament preferent, prioritari i destacat per part dels nostres representants polítics municipals, perquè realitzen una tasca educativa, esportiva, d’oci i sobretot de prevenció d’hàbits nocius, per a tots ells, excepcional, però no obstant això, no se li dona la importància que realment té.

  De res serveixen xarles esporàdiques de prevenció de drogues, per example, si després no es dona suport a aquelles activitats que contribueixen a previndre eixes conductes adictives.
  De res serveix “promocionar” al poble pels mitjans de comunicació si després es descuiden les necessitats dels joves del dia a dia.

  És tot molt esperpèntic, però ahí està i,… ahí estem, deixant-nos dur.

 4. Totalment d’acord. El que a mi em sembla és que en aquest aspecte no hi ha una “línia definida”. Vull dir, que o no hi ha la intenció de veure un poc més enllà o simplement no es veu més enllà del que són la pilota i la música, per exemple. Menys fotos i més accions.

 5. SI SI m’agrada com ha quedat!!!El blog

  Hui a les 9 del mati m’han despertat el soroll dels cotxes que ocupaven el parking del cementeri. Marta ha tingut que anar a peu al Belga perque alli estava tallat. Ara mateixa me assomat a la terrassa i he vist els tipics “FLIPATS” que a mes a mes eren corredors, per la carretera al costat de l’escola fent SSS amb les seves maquines. I que cosa tamt bonica xe! I encara estem a divendres. Dema vindra el alcohol, la merda i la resta de “caps foradats” que segueixen aquest tipus de esdeveniments. Ho sent Kike pero es el que pense (alguna excepcio haura).
  Despres pense; quina es la subvencio que rep la banda? 2000e anuals (de la pilota ni parle) i que es el que li costa al poble de Sella el p… Rallye? fa uns anys eren 400.000 peles. Hui segur que son 3000e… aço es vergonyos! Ara passa un altre… MARE MEUA!!!estan locos o que? QUE AÇO ES UN POBLE!!!
  Pero no hi ha res a fer Amparo, res! L’altre dia(canviant de tema) els vaig intentar explicar als meus amics el per que no em semblaven be ” les metralletes” o “airsoft”, i l’unic que ha quedat es que jo he dit que aixo es un joc de dretes…
  Enhorabona pel “post”

 6. Miquel, no has de sentir res home, no cal convéncer ningú. la veritat és que si que n’ hi ha prou capforadat, si. Però és que aconseguir que les proves del rallie passen literalment per enmig del poble és una cosa que s’aconsegueix en pocs llocs, perquè moltes poblacions no donen permís.
  A més, si es fa, s’ha de fer amb fortes mesures de seguretat com, per exemple, tenint en compte com a PRIORITAT ABSOLUTA el pas per una zona escolar un dia d’escola.
  El que jo crec que fa que passen aquestes coses (=desfilada de flipats no conductors de ralli entre etapa i etapa saltant-se les limitacions) és la manca de control que ha d’haver.
  N’hi han maneres i maneres d’organitzar esdeveniments que poden molestar els altres, minimitzant tant com siga possible aquesta molèstia.
  A mi m’agrada el ralli, si; corredors professionals corrent en trams què s’han tallat expressament perquè corguen amb mesures de seguretat.
  NO m’agrada veure moniatos entre etapa i etapa que agafen el maxitunning i van com els passa pels … davant els ulls de la guàrida civil, i per supost no estic d’acord amb què es talle la principal via d’accès a Sella i que els cotxes passen per aquesta zona a eixes hores o què per culpa del ralli es tallen els aparcaments de la carretera nova sense oferir alternatives més enllà del “apanyeu-vos”. Ámb tot això estem d’acord. No m’agrada veure que les coses que no estan ben fetes no ténen les conseqüències que han de tenir. Més que res perquè provoquen reaccions contràries més contràries encara.

 7. Arribe “tard” a la discusió i crec que estic d’acord amb tots. Aixó sí, s’hauria de examinar bé eixa curiosa conexió Sella-Diputació.

 8. Morning, si tu arribes tard, mes tard arribe jo encara, però també te un punt bó i es que puc parlar ja amb coneixement de causa. Acabe de vindre de vore “l’espectacle”, amb uns colegues de la faena que han vengut a passar el matí.

  Sincerament a mi personalment el rally ni m’agrada ni em desagrada. Estic a Sella i com a curiós, m’arrime a vore la eixida dels cotxes i com se sol dir “estar en l’ambient”.

  No vull opinar sobre els problemes del transit per Sella, les molèsties de soroll ocasionades, carretera tallada,… tot te els seus beneficis i perjudicis, el que hem de tractar es que sempre els beneficis que aporta un acte d’este tipus superen els perjudicis que ocasiona, es quant se diu que un acte d’estos, mereix la pena. El tema es, el rally, REALMENT MEREIX LA PENA?

  Efectivament hi havia molta gent mirant la carrera, però la solpresa me la he emportada quant entre una passada i l’altra, he anat amb els colegues al bar a esmorzar i…. ESTAVEM A SOLES!!!! Quin benefici dona a Sella tota eixa gent que ve al rally? Tots amb la seua nevereta, els entrepans, els pots de beguda,…

  Vull pensar que com a mínim Sella es quedarà en la ment de tota eixa gent que ha vengut i repetiràn algún dia a dinar, sopar, esmorsar, comprar en qualsevol dels nostres comerços o a alguna de les nostres cases rurals, perque si no, realment haurà que tractar de millorar els beneficis i disminuir els perjudicis ocasionats, perquè el rally no haurà merescut la pena.

 9. Hola a tots de nou,

  Morning, sí que és curiosa eixa conexió Sella-Diputació, una conexió d’apenes un any.
  Molt bona eixa idea d’examinar-la però, COM¿?¿¿

  Pauet, així és, havia una gran afluència de cotxes en la carretera, jo també ho he pogut comprovar des de ma casa, una afluència massiva, puntual i atropellada, però ahí… EN LA CARRETERA i PROU.
  La carretera de Sella forma part dels trams de la carrera (a l’igual que la de Orxeta, Relleu, Confrides, Gorga o Benilloba) i l’afició segueix als corredors per eixos trams i, a part de l’expectació i espectacle que proporcionen als que van vorel’s, poca cosa deixen als poblets. Són events de “mucho ruido y pocas nueces”.

  A hores d’ara, que ja ha passat la carrera, tornem a estar com “Pere Fava”, igual estic que estava.

  No obstant (i d’ahí part del motiu d’este post) altres esports i activitats que es generen en el poble, sense fer “ruido”, obtenen molts fruits, perquè el promocionen i sobre tot, donen vida a la poca gent que hi viu, fundamentalment als xiquets i xiquetes. I ahí és, realment, on s’hauria d’incidir, representar, recolçar, i posar els diners:en la gent i en les associacions locals, que la resta vindrà soles.

  Gràcies a tots pels vostres comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s