qué amaga el burka?

El burka,  peça de roba difícilment compatible amb la dignitat del ser humà, acapara l’atenció de la majoria de  notícies  en les últimes setmanes en diferents punts de l’Estat Espanyol, i com no, en les agendes dels diferents partits polítics que no han tardat en traure rendibilitat electoral.

Cal dir que, actualment, i com a màxim, unes  100 o 200 dones usen burka en tota Espanya, un  0,00043 %  de la població espanyola, un percentatge ínfim dels 46.256.319 habitants del pais. Un problema que si be no és quantitativament representatiu si ho és qualitativament, per la vulneració dels drets humans de la dona que comporta el burka.

Primer va ser un municipi de Lleida el que, de forma precipitada, va aprovar un decret municipal prohibint i penalitzant l’ùs del burka, iniciativa que van còpiar dies després altres municipis, alguns dels quals sense presència d’inmigrants en els seus termes municipals.

Amb estos decrets municipals el debat está al carrer i no són poques les veus que estan a favor de la prohibició i penalització,però cal anar molt en compte amb les raons que s’esemten per a la seva prohibició per a evitar  malentenimen  amb prejudicis i tòpics en la gent de a peu que no faran més que afegir un altre problema al del burka.

Cert és que el bruka, amaga la brutal desigualtat entre home i dona, però què amaga l’apressurada iniciativa política en legislar la prohibició i penalització d’esta prenda?

Atenent a les declaracions d’alguns representants polítics, amb estes normatives es preten alcanzar un doble objetiu:

 1. Alliberar a la dona del salvatge masclime  que hi pateix i retornar-li  la seva dignitat personal.
 2. Garantir la seguretat ciutadana.

Sense dubte, dos objetius loables i dignes de ser abordas, però no serà que amb lleis que sancionen a la vícitma, no estarem posant la bena sense curar la ferida?

Si és per motius de dignitat de la dona, prohibir el burka obligaria a esta xicoteta minoria de dones  a quedar-se a casa i ser encara més depenents dels seus homes, obtindríem  confinar a estes dones a l’arrest domiciliari. Realment és aixó el que es preten? una llavà de cara dels carrers i de les institucions i rendibilitat electoral?

Si volem realment ajudar a estes dones a superar la submissió que amaga el burka, no serà millor extremar la informació, el diàleg i la persuasió?  No serà millor redoblar les polítiques de gènere, construir vies d’acostament i mediació que dissuadir-la per mitjà de les sancions, com si en compte d’una víctima fora una agressora? Ens preocupa més la imatge social o la sort d’estes dones?

Si és per motius de seguretat, es disposen de lleis per a obligar a un ciutadà a descobrir-se la cara en certs llocs públics per raons de seguretat, per què crear-ne d’altres?

Aleshores, qué amaga realment la normativa del burka?

3 pensaments sobre “qué amaga el burka?”

 1. Jo pense que en aquest cas s’ha volgut fer una barreja entre la defensa de les dónes, la llibertat religiosa i la sesuretat ciutadana. Com tu dius, ja n’hi han lleis que prohibeixen portar la cara tapada per raons de seguretat. Si fem cas a aquesta llei, portar un burka seria, a efectes legals, com portar un “passamuntanyes” i les sancions podrien ser les mateixes. El que passa, és que el burka, és una mostra clara de discriminació cap a les dónes barrejada amb un cert extremisme radical. Jo crec que en comptes de promoure aquestes lleis prohibint-ne l’ús, s’hurien d’aplilcar les que ja hi ha. El que passa és que,que ningú s’atreveix a sancionar una persona per portar la cara tapada amb un burka perquè porte la cara tapada, supose que per qüestions mediàtiques pures i dures, així s’inventen aquestes normes i prou.
  Jo no estic d’acord per a res. Un cas semblant passa amb els mocadors. Les monjes porten els cabells tapats i ningú s’espanta. Altra cosa és el que simbolitzen. Però si parlem de llei, la llei ja diu quines sancions et corresponen per portar la cara tapada o si pots entrar a un lloc o no amb els cabells tapats, no cal inventar-se noves.
  El que els hauria de preocupar a aquestos que dicideixen com ens hem de comportar sense ser sancionats és justament el títol d’aquest post: què amaga el burka?.
  Per últim, una pregunta a l’aire: El ministeri d’igualtat s’ha pronunciat sobre aquest tema?Jo pense que és un ministeri que, ben gestionat, és de gran utilitat, però no m’acaba de convéncer la gestió de la ministra…

 2. El Ministeri d’Igualtat, en veu de la seva ministra, sí que s’ha pronunciat Kike, i en poques paraules ve a dir que la penalitazació i prohibició del burka podria generar més problemes dels que pot solucionar, i jo la veritat, pense el mateix.
  En quant a la gestió del Ministeri d’Igualtat, dir que en els pocs anys de vida, ha impulsat i desenvolupat normativa, plans i protocols d’actuació en matèria de violència de gènere molt importants e innovadors, que han contribuit a millorar la gestió de les mesures de protecció per a la dona. Cert és que les xifres de dones mortes a mans dels seus agresors, no donen signes de millora, però pretendre solucionar un problema de segles en uns quants anys és utòpic, només hem fet que començar. Culpabilitzar al Ministeri dels resultats no és just. La mentalitat de les persones tarda molts anys en canviar, i el masclisme està molt enrelat encara en la nostra societat. En el tema del burka, ocurreix el mateix, pretendre eliminar el burka amb una Llei és més que utòpic, cal molt treball, si realment es vol fer be.

  A més de actuacions en matèria de violència de gènere, també ha aprovat Lleis i polítiques en igualtat d’oportunitats

  Enllace la web del Ministeri per al que vulga consultar-la
  http://www.migualdad.es/ss/Satellite?c=Page&cid=1193047246250&language=cas_ES&pagename=MinisterioIgualdad%2FPage%2FMIGU_home

  Que,… es podria fer més? evidentment que sí, però si només nèixer este Ministeri ja volen eliminar-lo!!!
  I això no és just.

 3. Gràcies per la informació. La veritat és que, pensant’ho millor la gestió d’un ministeri com aquest no es pot comparar amb la d’altres ministeris, i és per eixe motiu pel que he dit que crec que no està ben gestionat. Però no és així. Si està ben gestionat o no és veurà en un termini determinat, quan el que s’ha proposat quede instaurat amb més o menys eficàcia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s