dormen?

Com hui ha eixit un dia de ple estiu (cel blau, cap boira i una temperatura al voltant dels 30ºC), he pensat que calia aprofitar-lo anant a pegar-me u d’els ùltims cabuçons de la temporada a la piscina.

Tot i que l’aigua estava com el gel, no m’ha impedit nadar una bona estona. Estes seran sense dubte, les últimes braçades d’un estiu que va acomiadant-se poc a poc i que donarà pas als dies boirosos i frescs, perfectes per a empedre de nou les caminates pel bosc.

Estos dies passats ja han començat a apareixer les primeres boires pel cel, encapotant-lo completament i convidant-me a la pràctica de la activitat abans esmentada: les caminates.

Tres o quatre dies de caminar pel monte m’he encontrat pel cami unes formiguetes que en el seu passar i traspassar, arreplegant tota mena de fulletes i llavoretes, han format un altre camí transversal al que jo transite.

camí de les formigues
camí de les formigues
detall del camí de les formigues
detall del camí de les formigues

Un camí que es distingueix perfectament a uns tres o quatres metres de distància abans d’arribar a ell. Un camí ample i net que han d’haver desbroçat previament per a facilitar-se la feina. Una feina digna d’admiració la d’estos animales que carreguen sobre el seu cos pesades càrregues de gra que, en moltes ocasions dupliquen el seu propi pes.

He passat a distintes hores del dia i sempre duen el mateix ritme frenètic. Atravesen el caminet en molt poc temps, ràpides i diligents, igual dona que vagen amb càrrega que sense ella. Aparentment totes segueixen un ordre: Per la dreta, les que van cap al sur i, les que pugen, per la esquerra.

Continuaran amb el mateix ritme agitat per la nit? I, si és així, seran les mateixes formigues les que treballen pel dia o, seran unes altres?.

Dormiran les formigues?.

I en eixos pensaments estava quan de sobte arribava al som de la muntanya, parant-me a contemplar les meravelloses vistes d’un capvespre de principis de setembre

El Puig Campana i la mar
El Puig Campana, i l'illa de Benidorm al fons

6 pensaments sobre “dormen?”

 1. Dic jo que dormiran, no? Si no, de segur que algú hauria tractat de trobar el gen que les fa treballar sense descans, per a injectar-li’l a la gent treballadora…
  😯

 2. Morning, la curiositat ha pogut més que jo i de la meva recerca he trobat la següent informació:

  “El primer estudi sobre l’hàbitat de somni de les formigues diu que les reines dormen una mitjana de 9 hores diàries, en canvi les obreres no solament dormen la meitat si no que ho fan de manera mes intermitent, poden fer-se unes 250 migdiades al dia i aprofiten qualsevol ocasió per tirar una “cabotà”, això explicaria perquè les reines viuen diversos anys i en canvi les obreres només uns mesos.
  Les formigues treballadores (que són les de la foto) poden estar despertes i actives en qualsevol moment i en viure gairebé sempre sota terra no tenen el cicle de dia i nit, les dormides d’aquestes incansables criatures duren al voltant d’un minut el que fa que al cap del dia hagin descansat unes 4 o 5 hores, les reines augmenten el temps per migdiada fins a 9 minuts, la funció del somni en aquests éssers és encara un misteri”.

  Més informació en:

  dormen les formigues?

  🙂

 3. Jolines Amparo, quanta informació.
  Ja feia molt que no m’aturava 5 minuts per ací i he dit, mira, jo de les jornades de les formigues aprenc un poc cada dia. Ha casa tenim dos formiguers, fets per nosaltres i és curiós com lo del cicle de llum no els afecta en absolut, ara el que feien tantisimes migdiades al dia… no tenía ni idea. jajajaja Prestaré més atenció als seus moviments.

 4. Xe Clareta, per ahí baix també teniu formiguers¿?¿?¿ jo creia que només n’havien ací en la muntanya 🙂

  Ja veus si estic penjada que fins i tot em pregunte si dormen o no les formigues… 😉

 5. Fins en el regne animal, els treballadors són explotats pels reis: treballant de sol a sol, sense poder dormir… Qué barbaritats!

 6. El regne animal, molt curiós.
  Dic açò perquè, si el dormir allarga la vida a les formigues reines, a les jirafes, el no dormir els deu allargar…. EL COLL. 🙂 , només dormen 15 minuts al dia!!!!
  Casualment vaig sentir esta dada ahir per la ràdio.

  🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s