les sombrilles i el 23 de setembre

La realitat
A finals d’agost de l’any passat publicava en este blog una entrada titulada tràfic, un poc per a expresar la meva angoixa i preocupació per la situació de dos xiques que, a la vora de la carretera, en un camí de terra, en les inmediacions d’un polígon industrial, permaneixien assegudes en una cadira de plàstic amb l’ùnica protecció d’una sombrilla de platja. Vestides, per dir-ho d’alguna manera, amb roba íntima escarida i cridanera, quasi nuetes, segurament vigilades, covardament, pel seu xulo, des d’alguna guarida,  esperaven involutariament al depravat de torn per a oferir-lis l’ùnic al seu abast: El seu cos.
Per desgràcia la situació d’estes dos pobres xiques, no era, (ni és), ùnica, és una situació que sobretot des de l’any passat s’ha fet pràctica habitual en la majoria de les carreteres de la nostra geografia. Xiques molt jovenetes, de famílies paupèrrimes, que han viatjat milers de kilómetres enganyades, en busca d’un futur millor, i han acabat assegudes en una cadira de plàstic baix d’una sombrilla de plaja, dia a dia rere dia; mes a rere mes; estiu…, tardor…, hivern…, primavera i, de nou altra vegada estiu,… amb fret, calor, vent, ventpluig, amb un a puntualitat anglesa, consumint-se una i una altra vegada, i enriquint  al seu explotador. Un càstic brutal que les han destruït la seva joventut i la vida dels seus familiars que han quedat als països d’origen.
Dones traficades,  víctimes dels traficants, dels clients, de les seves circumstàncies,i  de “la invisibilitat” i exclusió que les sotmet la societat d’acollida.
“Consumir” éssers humans, sobretot dones, és una pràctica creixent, socialment acceptada, on l’única preocupació no és la situació de les víctimes, sinó que estes no ocupen els espais reservats a les persones “normals”.
Les xifres.
Es calcula que a Europa hi ha entre 200.000 i 500.000 dones víctimes de xarxes internacionals per a l’explotació en la prostitució”. Informació Campaña Nacions Unides pels Drets de les Dones.
El 90% de les dones que exerceixen la prostitució a Espanya, excepte capitals de província, són estrangeres. Informe Operatiu Policial de la Guàrdia Civil.
Les dones víctimes de tràfic procedeixen de gairebé tothom, si bé hi ha algunes regions i països amb més afluència, com són Ghana, Nigèria i el Marroc (Àfrica), República Dominicana, Brasil i Colòmbia (Amèrica), Filipines i Tailàndia (Àsia) i Bulgària, Rússia i els Nous Estats Independents (Europa) .Comissió Europea.
Es calcula en 7.000 milions de dòlars els diners que es mou a Europa en assumptes relacionats amb el tràfic de dones. Organització Internacional de Migracions.
La normativa.
El passat 3 de maig, representants dels 46 estats membres del Consell d’Europa van donar el vistiplau al Conveni de Varsòvia, ûltima legislació internacional aprovada en matèria de tràfic d’essers humansm i fins avui són 15 els països que, després de l’aprovació, han ratificat el text, sense que entre ells es trobe Espanya. Este nou tractat internacional posa la veu d’alarma sobre el continu ritme d’expansió del tràfic d’éssers humans i recalca que és la discriminació sobre la base del gènere una de les seves causes fonamentals.
L’acord parteix dels avanços aconseguits amb el Tractat de Palerm de Nacions Unides de 2000 en matèria de prevenció, protecció de les vícitmes i persecució dels traficants per recalcar que és necessari intensificar els esforços en prevenció que, en els països de destinació de les dones traficades, passen per destapar la gran demanda d’esclaves que fa d’este un negoci tan lucratiu
El Consell d’Europa proposa, entre altres, mesures legislatives, administratives, socials o culturals,  campanyes de sensibilització dirigides a individus potencialment demandants de serveis proporcionats per esclaves. A més insisteix en la necessitat que es desenvolupen programes educatius des de l’escola sobre el tràfic d’éssers humans i les seves conseqüències, però també de la importància de la igualtat de gènere i la dignitat i integritat de l’ésser humà.
La data
23 de setembre dia internacional en contra de l’explotació sexual i tràfic de dones, data per a reflexionar sobre la nova esclavitut del S XXI: La de les dones.

2 pensaments sobre “les sombrilles i el 23 de setembre”

  1. des de farà un any lo de la carretera nacional entre La Vila i El Campello es una poca vergonya!!!

  2. Com a conseqüència d’estes pràctiques al carrer, hi han ajuntaments que estan elaborant normatives per a regular-les, algunes d’elles acertades, altres molt desafortunades.

    En la meva opinió normatives com la de que està a punt d’aprovar l’ajuntament d’Alacant i com la que té aprovada el de Barcelona son nefastes per a la integració de la dona que exerceix la prostitució, ja que la sanció va a parar directament a elles.
    Altres normatives com les de l’ajuntament de Sevilla son més oportunes, doncs la sanció va dirigida directament al client.

    Ara que, les sancions més contundents haurien d’anar directament sobre els traficants de les nombroses xarxes de prostitució que hi han arrel a tot el món.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s