una visita al jardí de l’Albarda

La setmana passada i d’imprevist vam tindre el gust d’atendre una visita inesperada que trencava un poc la dinàmica diària d’atenció al públic.

Sense cita i entre usuari i usuari, com si d’un representant metge es tractara, vam atendre amb molt de gust, a la coordinadora del Jardí de l’Albarda, una visita curta, amb l’objectiu de donar-nos a conèixer el jardí, convidar-nos a les seues instalacions i ajudar a difondre’l, tant a nivell professional a les distintes associacions, grups de treball, etc… com a nivel personal als diferents amics, familiars i coneguts.

Des del vessant professional la difussió ja l’hem encetada; des del vessant personal aprofite este blog per a donar a conèixer este espai, que sense dubte agradarà a tots els amants de la naturalesa i el medi ambient.

El jardí de l’Albarda és propietat de FUNDEM.

FUNDEM és una entitat privada sense ànim de lucre establida a València i que, des de 1996 desenvolupa activitats encaminades a preservar la naturalesa. El principal objetiu d’esta fundació és la conservació de la flora i fauna mediterrània. La fundació desenvolupa dos mètodes operatius bàsics:

  1. la compra de territori d’alt valor ecològic per a la seva conservació definitiva
  2. la promoció de la jardineria sostenible utilitzant espècies autòtones en benefici per al medi ambient.

Els resultats de FUNDEM s’han concentrat fins ara en zones concretes com: Les reserves del Mas del Peraire(Castelló)Serra de Bèrnia i la Vall de Gallinera (Alacant)i el jardí Mediterrani de l’Albarda (Pedreguer, Alacant).

FUNDEM no s’adscriu a cap ideologia política o religiosa i els seus estatus estabeixen clarament el seu caràcter independent.

Dit açò, passe a parlar d’este Jardí.

Ubicat en La Sella, Pedreguer (una muntanya que duu el mateix nom que el meu poble) és un jardí demostratiu de més de 50.000m2 realitzat exclusivament amb plantes autòctones. Va ser guardonat en l’any 2002 amb el premi Magister de Paistgisme de la Universitat Politènica de Velànica pels seus valors naturals i estètics.

En este espai es tracta de demostrar que, independentment del tipus de jardí que es prefereixca(floral, silvestre, tradicioanl, etc…) existeixen fòrmules per a solucionar-ho amb espècies vegetals del nostre territori. Açò suposa nombroses avantatges, doncs a penes es gasta aigua, no hi han plagues, no requereix fertilitzants, és barat de mantindre i a més a més contribueix a la conservació de la biodiversitat.

El Jardí de l’Albarda és també un espai per a l’educació i per a la cultura. Permaneix obert al públic de dimecres a diumenge. Es poden concertar visites guiades pel mòdic preu de 5€/persona, si són grups menors de 20 persones, i de 3 €/persona per a grups de més de 20; també es pot gaudir de concerts de música clàsica, cursos i demés events. Així doncs el poden visitar grups escolars, associacions, distints grups i col.lectius, així com també families i grups d’amics. El cost de l’entrada es destinarà exclusivament als fins de la Fundació, la compra de terrenys d’alt valor ecològic per a la seua conservació.

Convidades per la seva coordinadora, dos companyes de treball i jo, vam tindre el plaer de visitar-lo este divendres passat. Dir que d’ell que és una autèntica joia. En la nostra visita van tindre el gust de conèixer a Enrique Montoliu president de FUNDEM, estava ajudant a treballadors a netejar una part del jardí. ens comentava la importància de la difusió d’este espai perque és una opotunitat ùnica de donar a conèixer les nostres espècies autòtones per a contribuir a la seva conservació i ens repassava les avantatges de la jardineria mediterrània, així com també ens va donar unes breus indicacions sobre les espècies invasores més esteses en el nostre entorn, molt freqüents en alguns jardins exòtics, i el seu impacte sobre el medi.

Deixe les dades per aquells que vulguen fer una excursioneta a Pedreguer i visitar este meravellós jardí, que sense dubte satisfarà de bon grau.

telèfon per a concertar les visites guiades 96 352 30 99 amb horari d’atenció de 9h a 14h.

Més informació de FUMDEM

I ara unes imatges del Jardí de l’Albarda preses este divendres passat en la nostra visita.

Anime a tothom a visitar-lo.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s