el cor d’un poble

Tot i estar reformat, el local em resulta molt  familiar.  Algunes fotos de l’entrada i altres detalls en el seu interior que tenia ja oblidats, m’han fet  recordar altres que, amb la reforma i acondicionament, han desaparegut per a sempre.

Un diminut programador de temperatura anclat a la paret substitueix, ara, a la que abans ens servia per a graduar el calor de l’estància. La llar.

Una lleugera pressió amb el dit índex sobre el botó del programador aconsegueix ara, el nivell exacte de temperatura per a aclimatar la totalitat de l’estància i substitueix, a la garrotada que abans tots voliem donar, amb les velles tenalles de ferro, als pobrets troncs encesos en la llar en un intent inútil de caldejar-la. A l‘acadèmia.

Una llar que ens acollia al seu voltant per a proporcionar-nos caloreta mentres esperavem començar l’assaig i durant els seus descansos.

Unes  tenalles que passaven de mans en mans per a remenar les brases, donar forts cops als troncs i avivar el foc.

Un vent que es colava per la xemeneia i que feia acte presència en forma de fumaguera, sobretot en les nombroses nits de fred hivernal invadint i impregnant tota l’estància i també la roba dels seus ocupants, els músics.

Ara ja no queden brases, ni llar, ni tenalles, ni fumaguera. De tot allò ja no queda res, no obstant això, un bategat invisible continua present en l’acadèmia, el mateix palpitar que ha sobreviscut a les reformes del local i que de segur perdurarà per sempre. És el palpitar d’un cor. Un COR en majúscules que va més enllà de l’agrupació de veus. Un COR format per tots i cadascún de tots nosaltres, que d’una forma o altra han acudit i seguiran acudint a eixa estància amb la finalitat de generar música de la millor manera possible: Amb el cor.

Músics, més grans, més xicotets, components de la banda, de la bandeta, de la rondalla, de Sejazz, de Gatxull, membres del cor que, amb les seues notes musicals impregnen, tal i conforme ho feia abans el fum, tota l’estància; També els socis i aficionats en general que, amb el seu recolçament i seguiment incondicional allà on van els col.lectius abans mencionats, conformen una simbiosis perfecta, també present de forma invisible en eixa estància. Tots dos acompassats, com una Sístole i una diàstole indispensables per al funcionament d’eixe COR. El COR d’un poble. El COR del meu poble.

Avui, rodejada de nous i noves companys rememore eixe pols tantes vegades sentit.

Imatges i so del COR d’un poble, el de Sella.

6 pensaments sobre “el cor d’un poble”

 1. Cada vegada que et llig em sorprenc més, Amparo: ho fas d’una manera molt especial.

  Eixa llar, tot i que jo la vaig conéixer durant menys temps, també em porta bons records. I sobre el cor, la veritat és que sou admirables: hi ha molta gent que al principi no sabia ni què era un do, i ara mateix el resultat és molt grat.

 2. “La música, l’esperit de Sella, el cor d’un poble”, exactament Àngels, eixe és el missatge que pretenia transmetre amb este post. La música en general (generada pels dintints col.lectius que tenim en el poble i, la gent que li’ls dona suport) representa una part fundamental de l’esperit del nostre poble.

  Sentimental? Si, Agostí tens raó, i també nostàlgic, emotiu, amb molta enyorança.. hi han temes que no sé tratar-los d’altra manera. I m’alegra que eixe sentiment arribe a la gent.

  Laia, gràcies per les teues paraules. A mi, com a tu, m’agrada molt escriure, encara que sé que mai arribaré a fer-ho tan be com tu. Però seguint els vostres blogs (el d’Angels, d’Agostí, el teu, Laia, el de Josep, i tants més…) aprenc molt de t@ts vosaltres.

  Gràcies pels vostres comentaris.
  Els comentaris contribueixen en gran mesura a continuar escrivint en el blog.

 3. Aquella llar de foc, l’olor del fum, … sempre t’evocaran aquelles vivències, i el teu cor s’entendrirà.
  Aturar-se per rememorar els bons moments viscuts té premi.
  Bones Festes i els millors desitjos per a l’Any Nou!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s