“la ardilla”

Tots els caps de setmana, sobre tot els dissabtes i si fa bon temps, acostume a passar bons rates en el terrat de ma casa; amb l’excusa de cuidar les plantetes, regar-les, agranar les fulles seques, estendre,… en fi, fer qualsevol cosa, de tot i no res, amb eixa excusa, dic, aprofite per a gaudir de la llum directa del sol i “carregar piles” per a la setmana vinent.

En eixes estava este dissabte passat quan de sobte, l’esvalot dels veïns al carrer em van traure de la meva placidesa.

– Una ardilla! una ardilla! cridaven alterats i emocionats.

–  Una ardilla?  He sentit be? qué cosa més rara, vaig pensar.

-Una ardilla heu dit? vaig preguntar incrèdula des del meu terrat.

– Sí,  una ardilla que s’arrimat a la porta de ma casa, la gosseta li ha lladrat i, espantadada, ha exit corrent carrer avant amagant-se Cantonet de Reis cap amunt.

– A qui se li haurà fugit? Vaig preguntar.

– No se li ha fugit a ningú, em va costestar la veïna, és una de tantes ardilles que hi han per la penya i que ara estan baixant al poble.

– Ardilles per Sella? Vaig tornar a preguntar en un intent d’entendre.

Sí, des de que en van soltar, n’hi han un fum per la penya i, pel que es veu, ara baixen al poble. El que més li’ls agraden són les ametles (m’explicaren els vëins) .

Qué curiós, no sabia res d’aixó!

Des del dissabte, tot és mirar atenta al meu voltant esperant encontrar-me a tan singular visitant.

7 pensaments sobre ““la ardilla””

 1. jeje… ja tardaven en arribar al poble els oportunistes esquirols…
  Això de soltar esquirols es un poc relatiu. Ja fa anys que es veuen per Tudons. Supose que en principi farien guapet als masos que hi ha ahí dalt i clar, com que es reprodueixen molt i ja no tenen cap mena de depredador… doncs ja ho tenim. Plaga.

 2. SI??????….I jo bonegant al Ro, de que no diguera mentires????…a qui se li dega ocurrir la felis idea???

 3. Doncs al mateix tipus de gent que se li ocurreix regalar-li al seu fill una tortuga i quan creix massa o comença a mossegar la solten als nostres rius i pantanos sense adonar-se’n que no son especies autòctones i que es carreguen les nostres tortugues.

 4. Jo també he vist esquirols anant amb la bicicleta i per l’encreuament de Finestrat. La primera vegada em vaig quedar un poc estranyat, no els situava per ací -tampoc sé ben bé perquè- , però la setmana passada, pujant cap a Sella, a la vora de la carretera en la revolta llarga que hi ha només passar l’encreuament de Finestrat n’havia una. Ja han abaixat de Sella.

 5. Sotano, bonegaves al teu fill perquè també n’havia vist per Sella i no t’ho creies¿?¿?

  Àngels, pel que dius de les tortugues, m’has fet recordar la visita que, fa poc, vaig fer al Jardí de l’Albarda a Pedreguer. A l’entrada, hi havia un xicotet estany amb aigua on havien unes quantes tortugues, i segons ens va explicar la coordinadora unes, les de la closca verdosa, eren exòtiques que solten, com molt be dius, pels rius, i altres, amb la closca marró claret eren les autòtones. I era molt curiós vore-les perque les exòtiques ocupaven tot l’estany i acampaven a les seues amples i les autòctones estaven arraconades en les voreres de l’estany. Tan em va cridar l’atenció que li’ls vaig fer fotos. (si m’aclareix les pujaré al comentari, si no publicaré un post per a elles).
  M’he aclarit…i, ahí van les fotos 🙂
  tortuga autòctona, amb el cap dins la closca i a un racó de l’estany:
  https://bolliwood.files.wordpress.com/2010/11/dsc03680.jpg
  tortuga exòtica, tota altiva damunt d’una pedra al mig de l’estany:
  https://bolliwood.files.wordpress.com/2010/11/dsc03679.jpg

  Mequetrefe, precisament hui, pujant per la carretera de Finestrat a l’altura de la formigonera d’Orxeta clausurada, m’he encontrat un esquirol mort en la carretera;probablement, algún cotxe l’haurà atropellat.

  I sí, som uns desconsiderats quan soltem animalets per ahí. No pensem en les conseqüències, i esta vegada ha esdevingut en plaga.

 6. Hola Sotano,

  L’article de El País sobre els esquirols conté opinions enfrontades. Per una part els llauradors que en els esquirols veuen un problema i una plaga. Per l’altra part els ecologistes que pensen que és un gran repoblador forestal i un aliat del bosc i té un paper ecològic positiu i que poc a poc este animal es regularà.

  Per cert, fa poquet vaig vore un programa en la 2 que parlava sobre els esquirols i una cosa curiosa d’ells és que per a esquivar el sol coloquen la seva gran cola sobre l’esquena proporcionant ombra al seu cos. I d’ahí el seu nom, al meyns en valencià “esquirol”, perquè esquiven el sol.

  A que és curiós??? 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s