al.legat contra la indiferència

“Pren, Amparo, t’agradarà, es llig prompte”, estes van ser les paraules de Mar, una companyera de treball amb la que compartix algunes converses de la situació política i social actual.

Un llibre menudet, d’eixos anomenats de butxaca, de Stéphane Hessel, amb pròlec de José Luís Sampedro, titulat “Indigneu-vos”.

El títol original és “Indignez-vous!”. A França es va editar al desembre de 2010 i va eixir a la venda al preu de 3€. A Espanya com som més rics que els francesos el podem trobar al mòdic preu de 5 €, dos € més car. Está traduït a més de vint idiomes.

El llibre es llig en una horeta curta, és un al.legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció pacífica. En la pàgina nº7 encontrem una imatge de Paul Klee, es tracta d’una acuarela titulada Angelus Novus, de 1920, que s’encontra en el Museu de Jerusalem.

El pròlec, és a càrrec de José Luis Sampedro i es titula, “Jo també”. Ell també té 93 anys,també va viure una guerra,també va soportar una dictadura, també li escandalitza la situació de Palestina i la invasió a Irak, i també està indignat. José Luis Sampedro és  català  escriptor, humanista i economista i aboga per una economia “més humana, més solidària, capaç de contribuir a desenvolupar la dignitat dels pobles“.

Stéphane Hessel va nèixir a Berlin, d’orige jueu, va obtindre la nacionlitat francesa el 1937. Va ser un brillant heroi de la Resistència Francesa, posteriorment diplomàtic, ambaixador i un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948. Actualment, l’ùnic que queda viu.

En “Indigneu-vos”, Stéphane Hessel, fa un especial cridament a la joventut espanyola a resistir-se a allò que considera inacceptable i a no diexar pedre la seua diversitat cultural i lingüística.

En general, l’obra anima als joves a indignar-se, diu que tot bon ciutadà ha d’indignar-se actualment perquè el món va malament, governat per uns poders financers que l’acaparen tot. Explica que, encara que ells es jugaven la vida, en la seva època, ho tenien més fàcil per tenir els adversaris més ben definits: Hitler iStalin. No obstant això, els joves d’ara es juguen la llibertat i els valors més importants de la humanitat.

Demà li tornaré el llibre a la meva companyera, i li donaré les gràcies per ajudar-me a obrir un poc més els ulls.

Gràcies, Mar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s