vidents cecs

Pel mòdic preu de 2,95€, vaig poder adquirir, farà uns 3 mesos en el diari El País, el llibre que a acabe de lleguir. “Ensayo sobre la ceguera” de José Saramago.

Tot i que l’obra va ser publicada fa 16 anys (en 1995) el profund egoisme que marca als diferents personatges en la lluita per la supervivència, es converteix en una perfecta paràbola de la societat actual.

José Saramago traça en este llibre una imatge aterridora i commovedora dels temps que estem vivint. I la pregunta obligada és: En un món així, cabrà alguna esperança?

Una obra de ciència ficció en el que ens convida a reflexionar sobre la psicologia individual i colectiva de tota una comunitat afectada per una ceguera que va apareixent entre la població.

Sinopsi del llibre

“Un home parat davant un semàfor en roig es queda cec sobtadament. És el primer cas d’una «ceguera blanca» que s’expandeix de manera fulminant. Internats en quarentena o perduts a la ciutat, els cecs hauran d’enfrontar-se amb el que existeix de més primitiu en la naturalesa humana: la voluntat de sobreviure a qualsevol preu”

Una lliçó de literatura i de saviesa sobre el comportament humà davant situacions adverses, en la que alerta sobre «la responsabilitat de tenir ulls quan uns altres els han perdut» i en la que ens obliga a parar…, tancar els ulls…, i VORER.

Són tantes les paràboles que conté el llibre, susceptibles d’aplicar-se a la realitat actual, que mentres lleguia anava rotulant-les per destacar-les del text, parant-me a pensar sobre elles i intentar relacionar-les en situacions actuals. No m’ha costat gens encontrar situacions que encaixaren en estes frases.

N’apunte unes quantes a continuació, i vos convide a que penseu sobre elles i intenteu emparellar-les a situacions actuals. Situacions enmarcades en una societat plagada de vidents cecs.

“pèro així és el món, moltes vegades ha de disfraçar-se la veritat de mentida per alcançar els seus fins”

“aleshores vaig pensar com seria si jo també perdera la vista, vaig tancar els ulls per a provar-ho i quan els vaig obrir, ja estava cec. Pareix una altra paràbola,…, si vols ser cec, ho seràs”

“Sigues qui vullgues, tens raó, sempre ha hagut que s’omplit la panxa amb la falta de vergonya”

“d’eixa massa estem fets, meitat indiferència i meitat maldat”

“dels ulls cecs brollen dos llàgrimes, per primera vegada es va preguntar si tenia algun motiu per a seguir vivint. No va encontrar resposta, les respostes no arriben sempre quan ú les necessita, moltes vegades ocurreix que quedar-se esperant és l’ùnica resposta possible”.

“Una organització, el cos també és un sistema organitzat, està viu mentres es manté organitzat, la mort no és més que el efecte d’una desorganització. Y com podria organitzar-se una societat de cecs per a viure?. Organitzant-se, organitzar-se ja és en certa manera, tindre ulls”

“Van atravessar una plaça on hi havien  grups de cecs que s’entretenien escoltant els discursos d’altres cecs, a primera vista ni uns ni altres pareixien cecs, … Es proclamaven allí els principis dels grans sistemes organitzats, la propietat privada,el mercat, la borsa, les taxes fiscals, l’apropiació, la producció,…”

“Per qué ens hem quedat cecs? No ho sé, tal vegada un dia arribem a saber la raó. Vols que et diga el que estic pensant? Dime, Crec que no ens hem quedat cecs, crec que estem cecs. Cecs que veuen. Cecs que veient, no veuen.

2 pensaments sobre “vidents cecs”

  1. M’han parlat molt d’eixe llibre i, llegint el que dius, supose que algun dia passarà per les meues mans.

  2. Diuen d’ell que és el millor llibre de J. Saramago, a mi m’agradat moltíssim, i en voler te’l puc deixar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s