la faenera i la mandrosa

Ella és l’encarregada de fer-ho tot, sempre l’he vista com s’ocupat dels més variats menesters. Des dels treballs més toscos i bastos, fins als més fins i delicats, dia rere dia, any rere any, la seva activitat no s’ha demorat un moment.  Ella és la faenera.

Ella té una germana besona que sempre l’acompanya a tots els llocs, però el seu desacert i ineptitup per a treballar individualment fa, que només serveixca per a ajudar a la faenera en contades ocasions. Ella és la mandrosa.

La primera és la qui escriu, maneja el teclat de l’ordinador, la que passa les pàgines dels llibres quan llig. La que obri i tanca els llums i les portes; talla el pa, les verdures, el peix, i fins les ungles, també se les pinta; marca el nombre del telèfon, es raspalla les dents, i amb l’ajuda d’un mocador es moca. Es posa les arracades, les calces, es puja i s’abaixa les cremelleres, es pinta els llavis i els ulls, també es rasca el cap. La que gira les tortilles i talla la ceba, la pebrera i les tomaques. La que eixuga el motxo i la que torca la pols. Eixa és la faenera

La segona, jo pense que, en cas de necessitat o fatalitat podria ocupar-se’n de tot, però mentres no arribe esta situació el seu esforç es redueix al mínim. Esta és sense dubte, una gandula.

Des de fa uns mesos, la primera s’ha vist afectada d’un formigueix, insensibilitat i rigidesa que l’impedeixen funcionar amb normalitat. Tanta activitata i quefer han acabat per esgotar-la. Ni el descans, ni l’ajuda ocasional de la seva germana han servit per a impedir el dolor i la pèrdua gradual de força.

Davant esta situació, s’ha posat en mans d’experts i ells són els qui li han detectat el STC  (síndrome del túnel carpià) una afecció causada per la disminució de l’espai al canal del carp en la “munyequeta”.

Unes sesions de fisioteràpia, acupuntura i, recentment una infiltració de cortisona han fet que momentàneament les símptomes es reduiren, però no han estat capaços de detindre esta dolència.

La dreta, la faenera va fent bona cara i demanant ajuda a la mà surda, però sap que més pronte que tard, la cirugia serà la que remediarà definitivament el seu patiment i malestar. La surda, la mandrosa ja va fent-se a la idea per a quan arribe el moment.

I és que per la munyequeta passen 9 tendons i el nervi mitjà que van a les mans i són els responsables de la sensibilitat dels dits polze, l’índex, el mitjà i una part de l’anul·lar. La batalla per l’espai entre ells pot desembocar en la síndrome del túnel carpià. Una patologia cada vegada més comuna que afecta a les mans, dolorosa i fins i tot incapacitant, però afortunadament de fàcil correcció.

4 pensaments sobre “la faenera i la mandrosa”

 1. La correcció passa per una xicoteta intervenció quirúrgica en la “munyequeta”, i no és massa molesta, segons diuen els que han passat per ella, però fins arriibar a ella has de passar per episodis prou desagradables i fins i tot dolorosos com els que ara mateixa estic patint.

  Vellea Àngels, tot vellea 🙂

 2. Però, i per què s’arriba a eixe punt? Vull dir, què fem malament (postura, manipulació, etc.) per a que el “túnel carpià” es pose d’eixa manera?
  És que jo de vegades tinc la sensació de que em passa alguna cosa a les mans, un poc com el que descrius, i sabia que hi havia una malaltia d’este tipus, que supose que serà el que contes. En fi, que no voldria parèixer hipocondríac, pero de vegades tinc una sospita…

 3. Des de que sé que pateix esta afecció, he estat buscant informació per internet, perquè em passava com a tu, que no sabia per què havia arribat a este punt, aleshores, el que he encontrat és que, segons alguns metges, és produeix per la repetció de certs moviments, altres, no obstant, opinen que si be la repetició de moviments ho agrava, no és la causa.

  La causa d’este síndrome pot haver-se tant a la disminució del diàmetre del túnel a causa del moviment del lligament que ho tanca, com a l’augment en el volum de les estructures que ho travessen per l’acumulació de líquids després d’una fractura, per la inflamació de la beina que envolta als tendons o per processos degeneratius de les articulacions de la munyqueta.

  De totes formes mira este enllaç, que és, entre altres, d’on he tret la informació.
  http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Tunel_carpiano/canal/mucho/trafico/elpepusoc/20110907elpepusoc_11/Tes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s