Amb l’estiu, arriben elles, les tomaques i les pebreres, i amb elles infinitats de possibilitats per a cuinar-les. Be, igual sóc exagerada al dir infinitat, però el que és de cert és que les varietats culinàries són nombroses.
Si les volem crues, podem fer-les en gaspatxo. Una perfecta entraeta fresqueta per a obrir boca en estos dies calurosos d’estiu que ja trauen el cap.Ingredients per a quatre persones: Una pebrera verda, una pebrera roja, dos o tres pepinells, 6 tomaques madures i mija ceba (hi ha qui també li posa un grà d’all; està bo, però a mi em dóna cremor i per aixó no el pose). Tot trossejadet en una cassola es tritura fins que quede líquid. Oli, sal i vinagre al gust, i ja està, gaspatxo llest per a menjar.
Si les volem al forn, podem fer-les en espencat. Una altra entraeta o per què no!, un primer plat estiuenc. Ingredients per a quatre persones: Una pebrera verda, una roja, dos tomaques madures i una albergínia i una ceba. Les untes amb oli i les emboliques amb paper d’alumini i les poses al forn durant 1/2 hora aprox. a 180ºC. (les embolique amb alumini per a facilitar-me pelar-les una vegada cuites).Una vegada cuites, li’ls llevem la pell i les fem a tires; les posem en un plat, afegim bacallar o moixama, afegim oli cru al gust, i… a menjar s’ha dit!.
Peró si les volem fregides, també podem fer-nos un apetitós guisote d’estiu. A mi el que més m’agrada és el que feia “m’auela” i ma mare, guisote amb costelleta(encara que també es pot fer amb conill i pollastre). Ingredients: Costelleta de porc trossejadeta, i qué més? doncs està clar!, pebrera roja, pebrera verda, tomaca madura i uns grans d’all (en este recepta sí que m’agrada posar-li all, perqué li potència més si cap el sabor i sofregit no em senta mal). Posem a calfar oli d’oliva en una paella, quan està calent posem la costelleta; la sofregim, i quan estiga ben doradeta afegim la pebrera verda i roja a trocets; quan la pebrera está ben fregideta, afegim la tomaca, que previament haurem triturat. Afegim també dos o tres granets d’alls esclafats amb la ma per a que done sabor i, amb una cullera de fusta remenem el contingut de la paella per a que es barregen els sabors dels ingredients. Deixem coure uns 20 minuts, fins que la tomaca quede meloseta, i …llest per a servir, i menjar!.
Una altra opció són seques. Mentres prepares la resta de menjar o pares taula, poses les tomaquetes i les pebreres seques a remulla (uns 15 o 20 minuts), després les aixuges ben aixugades, li afegeixes oli d’oliva, “garrofeta” i olivetes arbequines. Menjar de Deus, una autèntica delicatessen.
Estes només són algunes de les receptes possibles amb tomaques i pebreres, però també podem fer coques amb pebrera i tomaca, tortetes mexicanes, amanida de peix,…
I és que, tant les tomaques com les pebreres són una fabulosa font d’antioxidants, riques en vitamina A, essencial per a la visió, el bon estat de la pell, el cabell, les mucoses, els ossos i per al bon funcionament del sistema immunològic.
T’animes a probar-les? Tu tries.