espardenyes

No hi ha estiu que no me les calce. Son còmodes perquè s’adapten al peu, transpiren perquè la fibra de cànem absorbeix la suor, i els diseyns són d’alló més variats, sobretot últimament que s’han posat de moda i n’hi ha una gran diversitat, són les espardenyes.

Amb la sola de cànem trenat (també d’espart o jute), les pots encontrar amb tacó, planetes, amb vetes que generalment es lliguen al turmell o amb pasador de metall; llises o estampades, s’usen tant per a vestir amb roda de diari com per a vestimentes tradicionals.

L’espardanya ha estat el calçat tradicional de la gent del camp, sobretot a les zones poc humides, i també de les classes populars urbanes. Per la seva lleugeresa van ser utilitzades per les tropes lleugeres de la corona catalanoaragonesa, i el 1694 va ser imposada per decret reial a la infanteria hispànica. A principi del segle passat encara formaven part de la indumentaria militar de l’Estat Espanyol, prova d’açò és la foto del meu avi Ramon vestit de militar en la seva època de mili que com es pot comprovar calça les espardenyes de veta.(Eixa foto data del 1916 aproximadament).

Durant el S.XIX i primera meitat del S.XX, Sella contava també amb una espardenyeria, regentada per una família del poble, que li deuen el seu malnom a este negoci, “l’aspardenyer/l’aspardenyera”. (Si fas click en la imatge, podràs vore l’ubicació en el poble de Sella d’esta activitat comercial,el nº7).

imatge de l'arxiu de Sella
imatge de l’arxiu de Sella

Esta activitat comercial donava treball a gent del poble. Ma tia Teresa va treballar allí durant una temporada; ella s’ocupva d’unir les soles amb la tela de les punteres i dels talons amb l’ajuda de l’agulla espardenyera. Este obrador  ha desaparegut, però no només a Sella, sino en general per tot arreu i amb ells, la indústria espardenyera que ha derivat en altre tipus  de calçat lleuger.

La fabricació d’espardenyes ha estat tradicionalment feta en obradors familiars arreu de Catalunya, Pais Valencià, Illes Balears i Murcia, terres totes on es conreava cànem, espart i jute. Cada una d’estes zones té  la seua espardenya característica, per exemple l’espardenya de Valls, té set vies de veta per banda; l’espardenya empordanesa, és blanca i  cobreix amb tela tot el peu, i l’espardenya valenciana, duu dos parells de vetes i van unides al centre de la puntera. (Hi ha una gran varietat de tipus d’espardenyes)

Un altre tipus d’espardenya que no he vist registrada com a tal per la xarxa però sí l’he vist calçada pels homes de Sella és l’espardenya aitanera, amb sola molt dura, de goma, com de neumàtic, i puntera i talonera de pell prou consistent. Supose jo que serien més resistents i adequades per a zones escabroses i escarpades. Recorde haver-les vists penjades, junt a les espardenyes valencianes de puntera de tela blanca, en la tenda de Toni Pura i en la tenda de Isabeleta “El raconet”. Actualment han desaparegut estes tendes i amb elles, les espardenyes.

I, de sola trenada s’ha elaborat també una singular i original estora batetjada amb el nom de  Trepitgada, o també coneguda com l’estora d’espardenyes. Martín Azúa l’ha dissenyat especialment per  a una tenda Camper inaugurada recentment a EEUU. Realitzada en espart, i amb la mateixa tècnica que es fabriquen les soles de les espardenyes. L’estora ha estat realitzada per dones artesanes de la regió de Múrcia.

És sorprenent, a mi particularment m’encanta, per la seva originalitat i singularitat .

Ara que hem entrat en setembre i ja s’arrimen festes és hora d’anar buscant i preparant blusons, mocadors d’herbes i les espardenyes de vetes. Esperem bon temps per festes i que no ens ploga ja que, espardenyes i aigua són roïn companyeres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s