el dia del llibre

Com tots els anys, avui, 23 d’abril es celebra la festivitat de Sant Jordi i també el dia del llibre.

En esta ocasió m’agradaria parlar de l’últim llibre que acabe de llegir. “El retrato de Dorian Gray“. És una novela escrita per Oscar Wilde, escriptor irlandés naixcut a Dublin en 1854, que tracta sobre l’argument universal de l’eterna joventut i el narcisisme. (Esta és una foto de l’estiu passat a Dublin, davant de la casa on va nèixer Oscar Wilde).

photo-1

the_dorian_gray_complex_by_nosafehaven-d47m2frEn la novela es tracten aspectes com la decadència, la vanitat, l’arrogància i moral preversa tant de la societat de l’època (regnat de Victoria I), com la del personatge principal, Dorian Gray, així com la corrupció de la seva ànima.

Els personatges principals són Dorian Gray, Basil i Lord Henry

Basil és un pintor que retrata a Dorian Gray i que a l’hora s’enamora locament de la seva bellea i joventut. En el retrato mostra el secret del seu cor per l’amor que li profesa a Dorian Gray.

Dorian Gray és un jove extremadament atractiu enamorat de sí mateix, de la seva pròpia bellea i joventud. Dorian Gray dessitja tant romandre sempre jove i bell- “Jo podria sempre permanèixer jove i que fora el meu retrato qui envellira”- que finalment el seu desig es converteix en realitat.

Lord Henry és un noble, amic de Basil, extremadament ingeniós, que coneix a Dorian Gray i el captiva en les noves idees sobre l’hedonisme. Lord Henry diu que no hi ha res més important que la joventut i que quand ésta desapareix, la vida queda buida.

Baix la premisa de Dorian Gray de “Si eres bell eres feliç, però si eres bo no sempre eres feliç” és desenvolupa la trama d’esta inquietant novela on el dessig de l’artista principal de romandre sempre jove i bell a costa de la corrupció de l’ànima i de l’envelliment del seu retrato, com a conseqüència del seu narcisisme, ens condueix a un final increíble e inesperat, que no vull desvetlar per a animar-vos a la seva lectura. Estic segura que no vos deixara indiferents.

6a00d83451c45669e20167694ccf8a970b-550wiDos són els motius principals pels quals he volgut comentar este llibre en este dia tan assenyalat.

  • En primer lloc, per ser un dels llibres que més captivat (com he dit abans és l’ùltim llibre que acabe de llegir, a més a més en llengua materna de l’autor, i que em servirà com a treball per a exposar en classe d’anglés).
  • En segon lloc, per enaltir la figura del seu autor, Oscar Wilde, pel brillant escriptor que fou i per recordar també el calvari patit per la seva condició d’homosexual que el va convertir en burla i escarni de la societat  de l’època, conduint-lo a la presó, i a passar els últims dies de la seva vida en la més absoluta indigència.

Dos segles ens separen de l’autor i de la seva obra, però veient les recents i multitudinaires manifestacions homòfobes en un pais aparentment avançat com França, una està convençuda de que el temps s’ha estancat  com aigua en una bassa pudenta.

En tot cas, feliç dia del llibre, i felicitats a t@ts els Jordi i Jorgines

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s