la reforma de l’Administració Local i pèrdua de drets i llocs de treball

El fals debat sobre els sous d’Alcaldes i Regidors està sent utilitzat per desviar el coneixement de l’opinió pública de la nova retallada de serveis que hauran de suportar els veïns i veïnes de les nostres localitats.

El projecte de REFORMA DE L’ADMINISTRACIÓ LOCAL presentat pel govern suposa un veritable pla d’ajust en el qual a més de la destrucció de milers de llocs de treball s’eliminaran un gran nombre de serveis públics.

Però a més dels sous dels Alcaldes i Regidors quines seran les CONSEQÜÈNCIES DIRECTES QUE TINDRÀ LA REFORMA?? Si tens ganes de saber-ho acompanya’m un moment en este post.

Unknown-5

ELIMINARÀ ELS SERVEIS SOCIALS MUNICIPALS.

En el termini d’un any, a contar a partir de l’1 de gener de 2014, desapareixeran i retallaran els serveis per a l’atenció a les persones en situació de necessitat social, de dependència, amb discapacitat, en desocupació sense subsidi, i altres col·lectius en desavantatge social i econòmica. Ja no tindrem dret a disposar de l’atenció dels professionals dels serveis socials davant situacions de necessitat.

Es constatarà una extremada ambigüitat en la determinació de funcions i prestacions en l’anomenada “Avaluació i informació de situacions de necessitat social i l’atenció immediata a persones en situació de risc o exclusió social”.
Atentarà contra l’autononia local i eliminarà l’atenció primària des de l’administració local comportant un greu perill per a la cohesió i pau social.
El desmantellament dels Serveis socials suposa retrocedir al model de la beneficiència franquista preconstitucional i discrefional.

ELIMINARÀ ELS SERVEIS EDUCATIUS MUNICIPALS: ESCOLES D’ADULTS I INFANTILS, GUARDERIES MUNICIPALS i ESCOLES DE MÚSICA I DANSA.

Els centres educatius desapareixeran, passant la Comunitat Autònoma a decidir quins manté i en quins municipis, establint ciutadans de diferents categories i drets.

ELIMINARÀ ELS SERVEIS DE SALUT MUNICIPAL
Molts municipis han tingut accés a serveis de salut i assistència sanitària gràcies a la col·laboració entre els Ajuntaments i Mancomunitats amb les Comunitats Autònomes. També s’impedeix el desenvolupament de programes de salut pública i promoció de la salut, que els ajuntaments tenen en marxa: salut i majors, suport a les associacions de salut vinculades a diferents síndromes i malalties, drogodependències, etc.

ELIMINA LES POLÍTIQUES D’IGUALTAT I L’ASSISTÈNCIA A DONES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Queda sense efecte l’Article 28 de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, que habilitava als Ajuntaments a prestar entre altres serveis de promoció de la dona. Esta reforma impedeix que els Ajuntaments mantinguen els serveis d’atenció a les dones víctimes de violència de gènere i els programes de promoció de la igualtat entre dones i homes.

ELIMINA LES OFICINES D’INFORMACIÓ Als CONSUMIDORS:
Elimina la competència municipal en defensa dels consumidores i usuaris, la qual cosa posa en perill el manteniment de la Xarxa d’Oficines Municipals d’Informació al Consumidor (OMIC).

COST EFECTIU DELS SERVEIS
La reforma estableix un concepte general de “Cost efectiu dels serveis, que servirà per medir el cost i obligar a la privatització si no compleixen l’objectiu. Es farà sense tenir en compte la qualitat del servei; les condiciones salarials dels professionals que ho presten; així com les circumstàncies geogràfiques, de població, realitat econòmica de cada municipi o província.

MANCOMUNITATS I XICOTETS MUNICIPIOS
Amb la reforma perilla el manteniment de les Mancomunitats que permetia als Ajuntaments xicotets prestar de forma conjunta serveis als seus ciutadans. Actualment les Mancomunitats presten: El 47,6% de les mancomunitats presten serveis socials, el 43,9% de les 1024 mancomunitats registrades presta serveis educatius, el 24% presta serveis sanitaris. Hi ha a més mancomunitats que presten serveis bàsics, com la recollida de brossa, o el manteniment dels carrers i dependències. Es posa en perill les garanties d’habitabilitat i convivència de moltes zones rurals.

ELIMINA ELS SERVEIS D’ORIENTACIÓ LABORAL I FORMACIÓ PER A l’OCUPACIÓ
S’impedeix que els Ajuntaments mantinguen els serveis de suport i formació per a la cerca d’ocupació dels seus ciutadans, precisament quan estos són més necesaris que mai i complementaris als prestats per comunitats i l’INEM.

DESTRUCCIÓ D’OCUPACIÓ PÚBLICA

S’accelerarà la destrucció d’ocupació pública, que fins avui afecta a 98.200 llocs de treball en el sector de l’Administració Local (el 14,91% del sector). L’aplicació d’estes noves retallades podria afectar a prop de 200.000 ocupacions públiques. Limitarà també la capacitat de negociació de les condicions laborals del personal al servei de les entitats locals.

LIMITA L’AUTONOMIA MUNICIPAL

La reforma envadix competències dels Estatuts de Autonomía en matèria local, així com altres legislacions de caràcter sectorial sobre immigració, dona, educació, etc. Subordina el paper dels Ajuntaments a Diputacions i Governs Autonòmics, limitant la capacitat de prestar serveis als ajuntaments encara que tinguen capacitat econòmica per a això. El projecte aprovat el passat 6 de setembre al Butlletí de Congrés dels Diputats remet a una posterior llei que entrarà en vigor el proper 1 de gener de 2014.

El conter enrere ha començat.

injusticia-social

Font:

Projecte de Llei de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local

4 pensaments sobre “la reforma de l’Administració Local i pèrdua de drets i llocs de treball”

 1. Molt fort. Però sembla que ja ens acostumem a este tipus de notícies. Què més ha de passar perquè ens tirem tots al coll dels culpables d’esta situació? Molt d’ànim Amparo

 2. Em quede sense paraules, o millor dit, sense alé.

  Moltes voltes pense que, fins que a una persona desesperada no se li vaja el cap un dia, s’arrime a algun dels responsables i li pegue un tir, açò no acabarà mai.

 3. Un pas enrere més. Mentrestant, tothom debellit amb que li lleven els sous als alcaldes i regidors. Ciutadans i ciutadanes amb desinterés i/o manca d’informació i/o explicacions junt a majories absolutes és igual a passos enrere, perquè qui mana acaba fent el que vol, no allò que és millor.
  Encara falta per passar de la resignació a la indignació i de la indignació a l’acció?
  Sembla que sí. I és trist i molt greu alhora.

 4. Este mateix matí el Ministre d’Hisenda ha presentat el projecte de Llei davant del Ple del Congrés dels Diputats per al seu debat, i posterior aprobació en el Senat. L’entrada en vigor de la Llei es preveu siga el proper 1 de gener de 2014, després de la seva publicació el BOE.
  Esta reforma no resoldrà els problemes sino que en generarà més, tant a treballadors com a milions de ciudatans perque obri les portes de par en par a la privatització dels serveis socials allunyant l’administració del ciudatà.
  Esta reforma tampoc clarifica competències, ni evita duplicitats ni simplifica estructures administratives. El que sí que farà és retrocedir al segle XIX amb un intent deliberat de desmantellar l’Estat del Benestar construït al llarg dels últims trenta anys.
  I el pijor de tot és la incertidumbre que tenim instalada damunt dels nostres cosos. I és que la nostra carrera profesional ja no està en les nostres mans.

  Gràcies pels vostres comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s