no a la reforma local!

Comence esta entrada amb una de les preguntes que, Amparo Sampedro, alcaldessa del municipi de Rocafort, es planteja huí al seu blog:
“Em pregunte quants veïns i veïnes del meu poble coneixen l’abast del projecte de “Llei  de Racionalització i Sostenibilitat de la’Administració Local” que ja està en el Senat i que tant els va a afectar”
(Moltes gràcies @Sotano29 per la informació facilitada sobre el blog de Amparo Sampedro, la considere una gran troballa que a partir d’avuí seguiré de prop).
 
I és que,  avuí 12 del 12 a les 12h,  la Comissió d’Alcaldes, plataforma integrada pels edils contraris a la reforma local, ha cridat als ciudatans a concentrar-se i manifestar-se davant dels seus ajuntaments contra eixa norma considerada privatitzadora i centralitzadora.
 
Jo he volgut unir-me a eixa manifestació i, junt als meus companys ens hem concentrat a plaça de l’Ajuntament de Xàbia, per a escoltar i donar suport al manifest de rebuig que, l’Alcalde de l’entitat local d’on treballe ha fet públic amb la seva lectura.
 
I ens hem manifestat, dic, perquè està previst que el proper 16 de desembre,  el projecte de Llei passe al Senat per a la seva aprovació com a Llei Orgànica i, entrada en vigor l’1 de gener de 2014.
 
No entraré a enumerar les nombrosos canvis que s’aveïnen, doncs ja vaig parlar sobre eixe tema en el post del passat 30/09/2013.
M’agradaria només, centrar-me en una de les modificacions que ha patit la norma des de l’estiu fins avuí i, que afecten a Serveis Socials.
 
Modificació:

Una de les més importants és la modificació de la disposició transitoria segona del Projecte, en matèria de transferències de serveis socials a les Comunitats Autònomes, en la que, atenent a la lectura d’un text de Rafael Jiménez Asensio (Doctor en Dret per la Universidad del País Basc, Consultor institucional, Profesor universitari i Advocat) els legisladors s’han adonat que, desmantelar els serveis socials municipals  pocs mesos abans de les eleccions municipals, era un suicidi polític. I, per tant, s’ajorna  eixa transferència fins el termin màxim del 31 de desembre de 2015, moment en el que , es diu que les Comunitats Autónomes asumiran la titularitat de la competència”. Tot apunta a que la inconstitucionalitat d’este incís es obvia. En este impàs, des de l’entrada en vigor de la Llei i la efectivitat plena de tal transferència (¿algú s’ha parat a pensar en el “lío” que suposarà transferir eixes competències de milers i milers de municipis a las CCAA?, en especial la nostra que està a punt de la “bancarrota”?), cap presumir que els governs autonòmics deuran iniciar un pla de evaluació, reestructuració i implantació dels serveis en el territori, que seria plenament aplicable a partir de l’1 de gener de 2016.  Es rebaixa, doncs la presió inmediata sobre els serveis socials municipals a curt termini, però no s’aclarixen cap de las incògnites que estaven presents.

 
La reflexió:

En un dur marc de crisis econòmica com el que estem vivint, esta és una matèria enormement sensible sobre la que s’hauria de treballar de forma exquisita. Un mal pas en una mala dirección (i el Projecte camina por eixe camí ) pot tindre efectes letals, no només per a el sistema de prestacions socials, sino per a la pròpia legitimitat i confiança dels ciudatans en les institucions.

Per això jo dic: No a la reforma local plantejada d’esta forma!

 

3 pensaments sobre “no a la reforma local!”

 1. Amb aquesta llei, com ens altres que estan ara tramitant-se, qüestionant-se o, inclus, ja aprovades, els diferents governs estan actuant des de la no transpatencia.
  Amb el tema de l’ocupació està passant també. Les administracions locals no tenen la competència, a València es autonòmica, però cada dia veiem com es desmantelen els serveis publics d’ocupacio i creien les agencies de col.locacio (privades), les ETTs… i els ciutadans perduts acudint als ajutaments cercant ajuda.

 2. Hi han necessitats que han d’atendres des de la proximitat al ciudadatà perquè és que és d’on millor es coneixen els problemes, per aixó la seva competència ha de ser local i descentralitzada.

  Per altra part, la gestió ha de ser pública, perquè és l’única forma de garantir que els recursos arriben a tots de forma equitativa.

  Àngels, jo considere, que la Admón Local necessita una reforma, (com la majoria de entitats), però esta Llei no conté reformes, sino retallades, que no és el mateix.
  Les reformes haurien de passar per implantar per una vegada per totes la administració electrònica, la coordinació efectiva entre institucions, el treball per objetius i la productivitat lligada a consecució d’objetius, la evaluació de les mesures aplicades, la profesionalització i eliminació de nepotisme i enxufisme, la promoció interna, la transparència… la transparència, eixe és un altre tema al que s’haurien de sometre la totalitat de les entitats.

  No m’allargue més sino serà més llarg el comentari que l’entrada.

 3. Ahir estava previst que el Ple del Senat votara la controvertida Llei, però finalment s’ajornat avui la seua votació , que tampoc s’ha donat i ha estat de nou ajornada. Al pareixer el Govern Central vol aconsseguir més recolçament abans de procedir a la seva votació.
  (Ni en calçaor entrarà..)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s