Estiu passat per aigua

I és que no té ganes de ploure, debaes consultes l’oratge que no hi ha manera que aparega pluja per les nostres comarques. Sol, fred, vent, vent, vent, més vent, encara més vent, i així des de fa més de dos mesos, i pel que diuen les prediccions, encara tardarem en traure els paraigües i les botes d’aigua.

Avui en dia, conèixer la predicció temps en les pròximes hores i en les distintes parts del món és molt fàcil, els diferents mitjans de comunicació s’encarreguen de proporcionar-nos-la puntualment. Ràdio i televisió han estat durant molts anys, a més de la premsa, els encarregats de transmetre al públic la informació meteorològica.  Actualment, ha vingut a sumar-se Internet, (Twitter, Facebok, entre altres) que avança a passos de gegant.

No cap dubte, que la televisió és el mitjà més popular per transmetre les informacions meteorològiques, ja que les imatges dels gràfics han contribuït a incrementar el coneixement i la comprensió de la Meteorologia en general. El poder presentar mapes previstos, així com una vista real de l’atmosfera gràcies a les imatges de satèl·lits o de radars,  augmenta la credibilitat de les prediccions.
No obstant, tots estos avanços són relativament recents. El passat 2013 es cumpliren només 71 anys de l’aparició del primer calendari metereològic, i només 57 anys, de l’aparició del mateix en la televisió, en el informatiu nocturn  “Ultimes Notícies” de la mà del primer “home del temps”, Mariano Medina, el presentador d’aquest espai.
Però,  i abans, com s’orientaven, sobretot els homes del camp?
Distintis eren (i encara continuen sent) els mètodes utilitzats en diferents parts de l’Estat espanyol, per a conèixer d’avantmà l’estat del temps, alguns molt coneguts com el “Zaragozano” o el de “Las Cabañuelas”, i també d’altres no tant populars però sí seguits pels habitants de la Marina Alta, en concret  els de Pedreguer.
El calendari de Stª Llúcia 2014,
la foto-281
Una còpia de la qual apareix penjada des de principis d’any en el tabló d’anuncis del meu treball i que es caracteritza per la seva senzillesa i claretat en la predicció del temps.
El calendari ha estat elaborat per un grup de tres persones de Pedreguer, Cantó, Prefasi i Server.
Rep el nom de Stª Llúcia perquè es partix d’eixe dia, el 13 de desembre, per a anar anotant el temps que fa fins al24 de desembre.
En total 12 dies.
Cada dia representa 1 mes, de tal forma que el 13 de desembre representa gener; el dia 14, febrer; el 15, març: el 16, abril; el 17, maig; el 18, juny; el 19, juliol; el 20, agost; el 21, setembre; el 22, octubre; el 23, novembre i l 24, desembre.
Cadascún d’eixos 12 dies són dividits en tres parts iguals (de 0 a 8 hores; de 8 a 16 hores i de 16 a 24 hores). Durant eixos 12 dies s’anota en un paper l’oratge que fa en eixos 3 períodes del dia.
La informació arreplegada s’asigna a cadascun dels 12 mesos distribuint-se de la següent manera.
La informació de l’oratge arreplegat des de les 0 h. a les 8 h. del primer dia (13 de desembre, Stª Llúcia) serà la predicció del temps per a els 10 primers dies de gener del any següent.
L’arreplegada des de les 8h. a les 16h., s’ha assignarà del 10 al 20 de gerner , i la arreplegada des de les 16 fins les 24h, serà la predicció per als 10 últims dies del mes de gener.
I així, successivament en tots els mesos fins arribar al de desembre.
De moment, i com podreu comprovar, les prediccions del calendari de Stª Llúcia, pel que fa a la plutja són acertades, doncs no ha caigut ni gota en el que duem d’any.
De continuar així, els paraigües i les botes d’aigua els haurem de traure en estiu.

3 pensaments sobre “Estiu passat per aigua”

  1. Hauria d’haver parlat amb tu per al reportatge que vaig fer en CabilóRàdio sobre “las Cabañuelas”. A ningú que vaig preguntar o en cap lloc on vaig buscar informació posava eixa distinció en tres parts del dia… Interessant.
    I com deia al reportatge, en veritat no té cap explicació científica i es tracta d’una superstició, però a mi he de dir que m’agrada. 🙂

  2. Sí, són coses curioses que a mi també m’agrada conèixer perquè , formen part de la “sabiduria popular”.

    I és que la curiositat és la mare de la ciència 🙂

  3. Hola bona tarde, soc un estudiant de 2n de batxillerat de l’escola Betània-Patmos. Estic en ple procés del Treball de recerca que precisament tracta de previsions meteorològiques. Em seria de molta ajuda si tingues les dades del temps que ha fet durant l’estiu de 2014 en algun lloc proper a la costa brava o al pirineu . el meu email es: sergicliment@betania-patmos.org

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s