dilemes morals

En moltes ocasions, la vida ens té guardades situacions problemàtiques que presenten un conflicte de valors, ja que el problema moral que s’exposa té diverses solucions possibles que entren en conflicte unes en altres.  Esta dificultat per triar una conducta ens obliga a  raonaments morals sobre els valors que estan en joc i ens exigeixen una reflexió sobre el grau d’importància que donem als nostres valors.

A continuació vos presente alguns dilemes i vos convide a que penseu i, si voleu, contesteu (no es necessari contestar, però sí pensar), qué farieu en cadascun dels següents dilemes. Al mateix temps, que en pensem d’altres que ens afecten i a vegades ens arriben a atrapar i reflexionem sobre com els resolem.

dilema nº1

g_barco-de-vapor-ogas-fabrik_8962Viatgeu en un vaixell que s’accidenta. Al costat de 30 supervivents, tu es dirigeixes a terra en un pot salvavides, però el pot no suporta tanta gent i es decideix mantenir a només 7 persones en ell. Creus que seria moralment permissible que, per salvar a algunes persones, llançar als altres per la broda, sobretot veient que, en cas contrari, tothom s’ofegarà?

dilema nº2

UnknownEres un científic i directiu d’una famosa tabacalera, i descobreixes el secret que la indústria del tabac oculta gelosament: les substàncies que creen addicció en els fumadors. Arriscaries la teva carrera per revelar la veritat a l’opinió pública?.

dilema nº3

images-2Condemnen a un familiar teu a presó junt a dos persones més per un delicte que no han comés ningú dels tres. Després d’uns mesos els tres en presó, et proposen posar llibertat al teu familiar a canvi de que inculpes als altres dos de delictes que no han comés.  Els inculparies?

Dilema nº4

trolley problemUn tramvia descontrolat es dirigeix cap a cinc persones. Tu estàs en un pont sobre la via i podries detindre el pas del tren llançant un gran pes davant del mateix. Mentre això succeeix, al teu costat només es troba un home molt gros; d’esta manera, l’única manera de parar el tren és espentar a l’home gros des del pont cap a la via, acabant amb la seva vida per salvar altres cinc. Què faries tu?

Dilema 5 i últim per hui.

images-3El balneari de la teva ciutat és la principal atracció turística i el motor de l’economia local. El poble viu de la seva aigua termal, la qual atrau anualment a nombrosos visitants que generen gran ingresos econòmics al poble. Eres metge local i el teu germà és l’alcalde del poble, i descobreixes en l’aigua un bacteri contaminant, capaç de posar en risc la salut de tota la població.  Informes a l’alcalde sobre la troballa, però ell es demana callar prioritzant els interessos econòmics davant la salut de la població, i en cas de no fer-ho es mostraria com l’enemic número 1 de la població. Qué faries?

A continuació alguns exemple de grans històries dutes a la gran pantalla i al teatre sobre dilemes morals, alguns dels anteriors estan relacionats en elles:

 Los puentes de Madison de Clint Eastwood  1995

Crash de Paul Haggis 2004

El dilema de Michael Mann 1999

El enemigo del pueblo (Obra de teatre del noruec Henrik Ibsen de 1882)

2 pensaments sobre “dilemes morals”

 1. Coneixia alguns dels dilemes que planteges, i la veritat és que és ben difícil decidir. No m’agradaria trobar-me en cap d’eixes situacions.

  He vist “Los puentes de Madison” pero no la recorde com per a saber amb quin dilema està relacionada.
  Ah!, i “Crash” és una passada. La van fer fa un parell de setmanes en la Paramount, però crec que en Sella no es veu. En esta peli, res és el que pareix: totes les persones aparenten (i són) d’una manera però al final una situació extrema els fa comportar-se totalment al contrari, per a bé o per a mal.

  Ah!, i sobre dilemes…
  http://naukas.com/2014/03/02/naukas13-juan-ignacio-perez-dilemas-y-juegos/

 2. El dilema de “Los puentes de Madison” s’escenifca al final de la película, en el moment en el que Clint plora d’amor baix la pluja mentre la mà de Streep dubta entre obrir la porta a una nova vida o no.

  Xe, preciosa…

  (ara després li donaré una ullada al enllaç sobre dilemes)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s