nit de negre i taronja

Me’n recorde que quan era xicoteta (d’aixó ja fa molts anys), el primer dia de novembre, dia de Tots Sants, solia fer molt fred, i les persones amb més possibilitats econòmiques aprofitaven esta festivitat per a estrenar abrics i demés roba d’hivern. (Tot siga dit de pas que, no recorde haver estrenat res en esta festivitat). Al igual que ara, les dones anaven al cementeri la vespra del dia de Tots Sants per arreglar les tombes i nixos del seus essers volguts amb ramells de flors .

El record que tinc d’esta festivitat és un record d’un dia trist i gelat, amb el cel ras i un sol lluent i una forta i pesada olor a crisantem.

D’un temps ençà, pot ser des de que els meus fills eren menudets, les distintes Comissions de Festes del meu poble han anat incorporant la festa de Halloween a la de Tots Sants per a recaptar diners per a les festes, organitzant alguns events com disfresses per als més menudets per la vesprada i festa del terror per als més majors per la nit.

Algún sector de la població, sobretot les cristians practicants,no estan d’acord amb esta celebració de Halloween perque diuen que és una festa importada dels Estats Units que res té a vore amb la tradició cristiana, però qué sabem de la festa de Halloween? Qué sabem dels seus origens?. Per a ser sincera, jo em vaig assabentar estos dies passats en l’última classe d’anglés.

black-orange
El negre i el taronja, són els colors predominants de Halloween. El negre simbolitza el color de l’hivern i les llargues nits i el taronja el color de les collites.

L’origen de Halloween és celta i pagà. Els celtes vivien en les illes Britàniques i ells creien en els Deus de la natura. El seu calendari tenia dos festivitats molt importants: Beltane, que celebrava l’inici de l’estiu i Samhain que celebrava l’inici de l’hivern, el primer dia de novembre. La festa de Samhain començava el 31 d’octubre i acabava l’1 de novembre.

Els celtes tenien por a l’hivern, perquè els dies eren curts i gelats i les nits molt llargues, i associaven l’hivern amb la mort i els dimonis, per tant ells creien que el 31 d’octubre els esperits eixien de les seues tombes, per aixó encenien fogueres per assustar als fantasmes.

Després de la invasió Romana, els romans van combinar la festivitat de Samhain amb la seva festivitat, denominda Pompona, que era el Deu Romà dels jardins i els arbres fruitals. En esta festivitat es celebrava la collita.

Alguns anys després de la invasió romana, les pràctiques romanes van substituir les festes paganes i anys després les cristianes, així doncs, el primer dia de novembre, els cristians celebraven el dia de tots els Sants or “All Hallow’s Day” (terme en angés que significa la dia de Tots Sants). La vesprada del 31 d’octubre era “All Hallows’ Eve” que significa la vespra de Tots Sants. Terme que es va convertir en Halloween.

No obstant, la festivitat celta es va continuar celebrant en Irlanda i en Escòcia i en el Segle XIX els irlandesos es van endur les seues tradicions de Halloween quan van emigrar als Estats Units.

Avuí en dia, Halloween és una festivitat molt celebrada en els Estats Units, i en molts altres països. També a Sella, per molt que pese a molts.

Bona nit de Halloween!!!

2 pensaments sobre “nit de negre i taronja”

  1. Que et vas assabentar fa dies en classe d’anglès!? Això és que no escoltes el Magazín de Cabiló Ràdio!, perquè en el reportatge de novembre de l’any passat jo ho vaig contar també… hehe.

    I parlant de tot un poc, a mi tampoc no m’apanya molt açò del Halloween. També crec que és una tradició importada dels USA i que no té molt a veure amb nosaltres. I tinc igual si és tradició pagana o catòlica o del sumsumcorda.
    Que és una excusa per fer festa? Val, ho sé, però té un “algo” que no m’agrada massa…

  2. Molt a sovint escolte el Magazín de Cabiló Ràdio, però hi ha vegades que se m’en passa algun. El de novembre de l’any passat pot ser se me’n passaria.

    Sobre la festivitat de Halloween, doncs et diré que ni m’agrada, ni em desagrada. La veritat és que em té sense cura, a l’igual que la festa de Tots Sants celebrada pels cristians, pense que avuí en dia, totsdos, són events comercials. El que passa és que desconeixia per complet l’orige de la festa de Halloween i m’ha resultat, com a meyns, curiosa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s