lectura d’agost (una de tantes)

El llibre es titula Opus Nigrum, que significa la vella fórmula alquimista que assenyala la fase de separació i dissolució de la matèria.

Es tracta d’una novel·la històrica escrita per la francesa Marguerite Yourcenar, autora també de “Memorias de Adriano”, que conta la vida de Zenón, protagonista de la història d’un metge alquimista del segle XVI a qui li toca viure un període convuls entre l’Edat Mitjana i el Renaixement. Marguerite Yourcenar retrata el tràgic destí de la saviesa i la tolerància durant este segle.

Zenón no arriba a conèixer el “opus nigrum”, el suprem alliberament de l’esperit de les cadenes de la matèria; però coneixerà sobretot l’experiència de la llibertat: llibertat per a pensar, per a viure i també per a morir.

En la primera etapa de la vida, Zenón viatja sense dificultat alguna des de Astorga a Innsbruck, estudiant a Montpeller, publicant a Lió, operant en Uppsala. Al principi, durant la seua vida errant, Zenón radicalitzarà la seua passió racionalista. Davant d’ell només es sosté en peu el món de la cirurgia, basat en dades objectives, en èxits i en fracassos tangibles i computables. Per a Zenón no tenen sentit l’amor a la pàtria ni el fervor religiós ni la veritat filosòfica. Però com ell diu, al final del primer capítol, la seua és una cerca interior, la mera acceptació de la trobada definitiva amb la pròpia soledat . Zenón és conscient des de molt de temps que eixe món de fe assassina, d’hipocresia institucionalitzada, de passions deslligades en el qual viu no és el seu.

Novela apassionant de Marguerite Yourcenar, una de les majors figures de la literatura francesa, que amb el seu un llenguatge precís, cult i rigurós ha estat capaç d’endinsar-me per complet en la vida i el mon de Zenón, i fer-me entendre que malgrat el pas dels anys ben poc ha canviat el destí de la saviesa i la tolerància.

Excel.lent història que qualifique amb un 10.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s