el viatge a Noruega. Oslo 02/06/19

02/06/2019

Anem  a pel diumenge 2 de juny.

  • Parlaré dels carrers del centre de la ciutat sense cotxes
  • Del silenci del transport públic.
  • De la Opera House i de les construccions que l’envolten.
  • De les instal·lacions de la zona del port del fiord: Saunes de fusta flotants, miniplagetes i piscines artificials.
  • Del museu d’art Contemporani.
  • De les tasquetes de menjar típic noruec: El bacallar, els arenques, el salmó.

El centre d’Oslo és per a la gent. La gent passeja, va de compres, va a treballar, etc… i no hi ha cotxes. Els únics que hi transiten són els vehicles del transport públic que són tots eléctrics. Oslo és una ciutat molt agradable de visitar, molt silenciosa, tant que es pot sentir el cant dels ocells. També molt saludable per l’ausència de fums. En general, la seua gent és amable, oberta i acollidora. I moderns com ells a soles. És per això que m’agrada!!!.

L’edifici de l’Opera House, es un edifici enorme construit amb acer, vidre i fusta.  Té forma de trapezi, diria jo, amb costats desiguals. Està ubicat sobre un un pla inclinat a la vora del port. La inclinació, la forma desigual i els materials de construcció li donen un aspecte futurista i singular. La singularitat també li ve donada perquè és un edifici que es pot trepitjar per dins i per fora, ja que pots caminar per les seues parets fins arribar al sostre. Des del sostre les vistes són espectaculars, sobretot en dies clars com el d’avuí. Una vista panoràmica de 360º permet divisar la ciutat, els fiords, i més enllà. La visita per l’interior de l’edifici impacta. L’accés al hall és lliure i gratuït. En ell s’eleva una enorme estructura feta de llinstons de fusta que alcancen més de 10 metres d’altura. Els vidres que tanquen l’edifici també són col.losals. L’interior està exent de objectes superflus, sent l’espai el protagonista principal. Per tant l’espai cobra tant o més importància que els elements de la construcció. La fusta li dona calidesa a l’espai i els vidres li proporcionen lluminositat.

Els edificis que envolten la Opera House són d’una construcció semblant. Allí s’encontra “El còdic de barres”, anomenat així per la similitud a un còdic de barres.  Està ubicat a la part nord, entre l’estació central i l’Opera House.  La part esquerra de la casa de l’Opera està tota en obres. Allí s’està construïnt el nou Munch Musseum, que deu el seu nou a Edwards Munch, el famós pintar del quadre “El crit”.

Al sur s’encontren les instal·lacions de la zona del port: Una miniplatgeta creada amb sorra artificial. En eixe recinte tancat els xiquets juguen amb els poalets baix la supervisió dels seus familiars. Unes hamaques fetes de marbre i fusta on la gent jove jeu per a prendre el sol, envolten estes instalacions. També hi han piscines delimitades dins del port que de viure allí, segur que gojaria fent-me uns llargs a l’estiu.

Les saunes flotants estan ancorades a les voreres del port. Estan construïdes amb fusta, obviament, com tot en Noruega. Tenen un habitàcul per a la sauna i unes terrasses al sostre amb trampolí, per a prendre el sol i banyar-se. Són una atracció, sobretot per a la gent més jove. És el seu punt d’encontre dels caps de setmana d’estiu. Les lloguen i passen unes hores entre amics mentres fan sauna, solàrium i copes.

El museu d’art Contemparani s’ubica a uns 800 metres a l’est de l’opera House. Una zona de recent contrucció que alberga un bon grapat d’edificis ultra moderns, amb amplies finestres per a donar pas a tots i cadascun dels raigs del sol.  El museu té dues parts que estan separades per un carrer. Una de elles alberga obres contemporànies que capten la meua atenció pels materials amb els que estan fetes, pel seu tamany i colorit transmetent-me diferents sensacions. L’altra part del musseu que s’encontra a l’altre costat del carrer i conté obres que, per la seua  excèntricitat em provoquen repulsió i fàstic.

Una tasqueta al port on serveixen menjar típic noruec, bacallar, salmó, arengada, clausura amb bon paladar, el segon dia en la capital Noruega.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s