Dilluns 3 de juny, dia dels museus.
Munch Musseum, Museu tradicional-floclòric i el museu dels Víkings
La millor manera de conèixer els indrets més emblemàtics de la ciutat és acodir a l’oficina de turisme i deixar-te aconsellar pels seus professionals. Una amplia oferta de llocs esperen als visitants per ser trepitjats i disfrutats. L’elecció de cadascún d’ells estarà en funció dels teus interessos. D’entre els aconsellats, el “Oslo-pass” és l’opció elegida. Un “Oslo-pass” per a un dia val uns 70€ al canvi, inclou visites a la gran majoria de Museus de la ciutat (impossible vore’ls tots en un dia) i el transport elegit per a arribar-hi (inclou tot tipus de trasport: bus, tramvia, metro, vaixell).
El primer museu en ser visitat és el MUNCH-MUSSEM. Este museu s’encontra al som del tossalet d’un barri, habitat majoritàriament per inmigrants d’origen paquistaní. És un barri prou bulliciós per la quantitat de negocis regentats pels seus veïns ; Tendes de comestibles, roba, però sobre tot, perruqueries d’homens!!! Que s’extenen al llarg de l’avinguda que dona accés al recinte del museu.
El MUNCH-MUSSEUM deu el seu nom a Edward Munch, el pintor que es va fer famós per pintar el quadre anomenat “The Scream”, una de les imatges de la història de l’art mes coneguda a nivell mundial. El Museu es va inaugurar en 1963 i alberga més de la meitat de les seues pintures. El Munch Museu i el quadre són coneguts també per un succés ocurrit en agost de 2004, que a continuació contaré.
Un 22 d’agost, un diumenge qualsevol de l’estiu de 2004. Els empleats obrien les portes del museu i els visitants s’amuntegaven en la exposició d’estiu. Aleshores, just a les 11 del matí dos homes emmascarats corríen a través de la porta del café del Museu. Uno d’ells va apuntar al cap d’una guàrdia de seguretat mentres tant l’altre desapareixia dins del museu. Allí, davant d’un grup de visitants estupefactes, va tallar les cordes que sostenien els quadres “The Scream” i el de “Madonna” i corrent cap a fora se’ls va endur. Un cotxe aparcat al carrer els esperava i van escapar amb els quadres robats a tota velocitat. “Tan fàcil com robar en un quiosc” van calificar el robatori en les notícies noruegues. La falta de seguretat del museu va ser el motiu de la facilitat en el robatori. El succés va donar la volta al món en les notícies. Va ser una garrotada molt forta en la història del museu portant a tancar les portes, perdre vendes de bitllets i demandes de seguretat. Els quadres els van recuperar dos anys després i els danys encara són visibles avui en dia.
Cal dir que l’actual ubicació del Munch Museu te els dies comptats. La inauguració del nou edifici que albergarà tot el treball de Edward Munch està prevista per 2020, quan finalitzen les obres del fabulós edifici que estan construint just al costat del Opera House.
El museu de folclore tradicional noruec i el museu del víkings estan en una península, per tant cal agafar el metro i un vaixell per arribar-hi ( com ja he dit abans tot inclós en el “Oslo-pass”. El viatge en vaixell és molt agradable ja que pots contemplar Oslo des del fiord així com les nombroses penínsules.
A l’interiot del museu del folclore s’exposen fonamentalment eines, mobles i indumentàries tradicionals. A l’exterior s’exhibeixen construccions de fusta que feien servir de graner, corral, menjador, i demés cases, tot envoltat de terres on es recreen els cultius que donaven de menjar a la gent en eixa època.
És curiós visitar este museu perquè a més pots comprovar com han evolucionat les cases familiars des de fa milers d’anys fins als nostres dies. I és possible gràcies a la recreació de les distintes tipus de cases en les que pots accedir-hi per a conèixer la seua distribució, els seus mobles i demés eines.
El museu dels víkings s’encontra a una mitja hora a peu. Alberga enormes naus de fusta i demés troballes de l’època víkings, que impresionen vore. També es passa un vídeo de curta duració on de manera molt amena s’explica com van poder recrear la forma dels vaixells. Pel que es conta en el vídeo, al morir el capità o jefe del vaixel viking, la resta de tripulació conduïen la nau a terra, cavaven un enorme clot i en ell soterraven al jefe i al vaixell. La terra que els cobria és la que ha permés conservar en bon estat les embarcacions i pertenències del jefe víking. Deixa manera ha sigut possible mostrar les llances, espases i demés indumentària, així com recrear i/o reconstruir les embarcacions.
De tornada cap a Oslo, alguns dels carrers de la capital alberguen el Festival de Cinema d’estiu. S’inaugura la setmana del Cinema i un bon grapat de personatges s’amunteguen vestits en les seues millors gales a la porta d’un hotel enlluernats pels flash de les càmeres de fotos dels periodistes.
M’encanta l’ambient que té esta ciutat és impresionant i per aixó m’agrada.