CONNEXIONS

El meu camí a la faena es una experiència diària molt bonica i profitosa. Bonica perquè em permet gojar dels meravellosos amanèixers, i profitosa perquè em possibilita fer un repàs mental de les tasques a fer en la jornada laboral mentres escolte musiqueta de Radio3, l’emissora que acostume a sintonitzar mentres condueix.

L’altre dia sense adonar-me’n, no sé quin botó vaig tocar de l’aparell de la ràdio que vaig pedre la connexió. Com no m’agrada conduir i anar palpant botons sense trellat, vaig optar per posar un CD Jorge Drexler, “Salvavidas de Hielo” si no m’enganye, l’últim dels seus treballs.

Només començar a sonar les primers estrofes del tema “Movimiento” i que diu així:

“Apenas nos pusimos en dos pies, comenzamos a migrar por la sabana, siguiendo la manada de bisontes, más allá del horizonte, a nuevas tierras lejanas. Los niños a la espalda y expectantes. Los ojos en alerta. Todo oídos, olfateando aquel desconcertante nuevo paisaje, desconocido”.

Una connexió de sobte em fa fer unir esta cançó amb el fascinant llibre titulat “Sapiens” de Yuval Noah Harari. Qui haja llegit el llibre i escoltat la cançò, estic segura que estarà d’acord amb mi en l’evidència de la connexió entre els dos. I ja no només entre cançó i llibre sinó també amb la connexió que trobe entre cantautor i escriptor, tots dos únics per la singularitat i perfecció que alcancen les seues respectives obres.

I sobre connexions m’agradaria seguir parlant en este post, connexions simbòliques d’idees i conceptes.

Les Connexions que em van vindre a la ment, van ser les relacionades entre sèries de TV i llibres que últimament he vist i he llegit, i de les que es podrien extreure interessants idees i conceptes per a explicar realitats que ens afecten en la vida diària.

La sèrie “The Durrells” va arribar de casualitat, tot just buscant un entreteniment televisiu que fora amè i agradable per tal de desconnectar de la multitud de programes sobre la pandèmia.

The Durrells està basada en el llibre “Mi familia y otros animales” una novela autobiogràfica escrita pel naturalista i escriptor britànic Gerald Durrell, el fill menor de una família anglesa formada per una vídua que passa per dificultats económiques, i que preocupada pel futur dels seus quatre fills, decideix en els anys trenta mudar-se amb la seva família a l’illa de Corfu en Grècia, on començaran una altra vida. Tota una lliçó de vida la que ens ensenya esta valenta dona amb la seva agosarada i encertada decissió

La sèrie em va conduir a la lectura de “Sebastian” de Laurence Durrell, germà major de Gerald Durrell. Una novel.la que es desenvolupa principalment en Suiza immediatament després de la segona guerra mundial. Egipte també forma part de l’escenàri de la trama d’este llibre, pais on Laurence Durrell va passar una part important de la seva vida i on va ubicar moltes de les seues històries, i en concret en Alexandria on es va recrear la història del llibre “El quartet d’Alexandria”. Una lectura que queda pendent per a mes avant.

Alexandria, eixa ciutat portuària mediterrània d’Egipte fundada per Alexandre el Magne en l’any 332 a.C. Principal centre cultural del món antic, i que de sobte em connecta amb el meravellós llibre d’Irene Vallejo, “El infinito en un junco”, magistral assaig que descriu l’aparició del llibre en la Grècia clàssica i el que va significar la Biblioteca de Alexandria per a la humanitat.

I, continuant amb les connexions, la paraula biblioteca em connecta amb el llibre “Con total libertad” de Zadie Smith, una recopilació d’alguns dels seus exitoses texts sobre cultura, llibertat, art, política i actualitat. La connexió radica en el primer dels seus assajos titulat “Blues de NW London” i que trata sobre la importància i la necessitat de les biblioteques en les comunitats i l’esforç que ha de fer la ciutadania per a mantenir-les al llarg dels temps, en un afà de supervivència per damunt dels interessos ecnòmics i urbanístics.
Zadie Smith, va néixer i créixer en Willesden, en el barri multicultural i de clase obrera de Brent,  al noroeste de Londres. Sa mare, model jamaicana, va emigrar al Regne Unit al en 1969, i amb estes dades arribe a la connexió final d’este post, que no es mes que la que connecta la vida de Zadie Smith i la de sa mare amb la sèrie televisiva Small Axe, de Steve McQueen que actualment estic veient. Una Antologia de cinc colpidores pel.lícules basades en fets reals que conten històries sobre la difícil vida dels inmigrants antillans en el Londres dels anys 60 als 80.

Extraordinàries Connexions que les meus neurones han estat capaç d’establir gràcies, precisament, a la falta de connexió amb l’habitual emissora de ràdio sintonitzada.

Així que, si en algun moment ens falla una connexió amb la que habitualment acostumàvem a connectar, no cal angoixar-se massa, el seu buit de segur serà ocupat per noves connexions que ens permetran actualitzar i avançar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s